Națiunile Unite care acceptă cererea Turciei de a-și schimba numele în “Türkiye”așa cum este scris și pronunțat în turcă va cere acum organizațiilor internaționale să folosească noul nume, conform Ahval News.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan consideră că noul nume exprimă cultura și valorile poporului turc în cel mai bun mod, în timp ce Sinan Ülgen a declarat pentru CNN că ar îndepărta țara și de asocierea colocvială a fostului nume cu „eșecul”. Oricum pentru publicul larg, „probabil ar dura mulți ani” pentru a face schimbarea.
Criza economică a dus la dorința de a schimba numele
Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că schimbarea va crește „valoarea mărcii” a țării.
Francesco Siccardi de la Carnegie Europe a declarat pentru CNN că schimbarea ar putea fi înțeleasă ca o altă intervenție guvernamentală către alegătorii naționaliști înaintea alegerilor cruciale din 2023.
„Decizia privind schimbarea numelui a fost anunțată în decembrie anul trecut, când președintele Erdogan a fost pe urmă în toate sondajele de opinie și țara traversa una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 20 de ani”, a declarat Siccardi pentru CNN.
Potrivit analistului, numele nou ar fi un argument suplimentar pentru o țară mai puternică, mai tradițională pentru președinte.
Turcia este, de asemenea, numele adoptat de națiunea în vârstă în 1923, când republica a fost fondată oficial, lăsând complet în urmă Imperiul Otoman. Aducerea numelui din nou în lumina reflectoarelor ar „cimenta locul lui Erdogan în istoria Turciei alături de tatăl fondator al republicii, Mustafa Kemal Ataturk”, explică Siccardi.
Siccardi adaugă că rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză, arătând spre convertirea catedralei bizantine Hagia Sofia într-o moschee în 2020.
„În absența unor politici concrete care să gestioneze problemele economice și politice ale țării, Erdogan caută salvarea în politicile identitare populiste”, susține specialistul.
O mișcare similară către tradiție a fost impulsul lui Erdogan de a înlocui covoarele roșii și alte utilizări ale culorii cu culoarea turcoaz, începând cu uniformele soldaților de ceremonia și covoarele din clădirile oficiale în 2013.