luni, iunie 17, 2024

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

Șeful Agenției de Planificare a Municipalității Metropolitane din Istanbul (İPA), urbanistul, Buğra Gökce, a anunțat tendința recentă a prețurilor chiriilor în megaoraș, conform T24.

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Arnavutköy are cele mai mici prețuri de chirie pentru locuințe, cu o medie de 11.605 de lire, urmată de Esenyurt cu 11.765 de lire și Esenler cu 12.741 de lire.

Chiria medie este de 9.918 de lire

Gökce a comentat, de asemenea, recentul anunț al Ministrului de Finanțe, Mehmet Șimşek, conform căruia nu vor prelungi plafonul de 25 la sută pentru chirie.

„Ridicarea plafonului nu va rezolva criza locuințelor. Nu putem proteja dreptul cetățenilor noștri la locuință doar prin mecanisme de piață. Astăzi, găsirea unei locuințe s-a transformat într-o criză pentru oamenii care lucrează, pensionari, persoanele cu venituri mici și medii. Chiria medie a locuințelor din Istanbul a crescut la 19.918 de lire. Chiriile locuințelor din Istanbul au crescut cu 53% într-un an și cu 226% în doi ani”, spune Gökce.

„În Istanbul trăiesc aproximativ 2,5 milioane de străini. Vânzările de locuințe către străini continuă și ele. Această situație limitează și accesul cetățenilor noștri la locuințe”, a adăugat el.

Regulamentul chiriilor

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a anunțat pe 20 mai că regulamentul care limitează majorarea chiriei la maximum 25 la sută nu va fi prelungit după iulie 2024.

În iunie 2022, parlamentul turc a adoptat regulamentul pentru prima dată, limitând majorările chiriilor la maximum 25% pentru un an până în iulie 2023, pe fondul inflației în creștere. Regulamentul a fost prelungit cu încă un an în iulie 2023.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.