duminică, iunie 16, 2024

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Turcia se confruntă cu moartea în masă a albinelor și cu mierea falsă din comerț, conform presei turcești.

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Un apicultor din Bayramiç, İskender Yıldırım, a povestit pentru Gazete Duvar că bănuiește că pulverizarea cu drone a fost motivul deceselor în masă.

„Pulverizarea culturilor a fost efectuată cu drone în această regiune și credem că aceste motivul decesele. Pentru că chimicalele zboară în jur din cauza vântului.Prin urmare, nu putem găsi niciun alt motiv pentru moartea în masă a albinelor noastre.”, spune Yıldırım.

Yıldırım a declarat că au depus plângeri la Direcția Agricultură Bayramiç, la jandarmerie și la parchet, adăugând că jandarmeria efectuează o anchetă cu privire la incident.

„(Albinele din) aproximativ 30-35 din cei 80 de stupi ai mei au dispărut. Am depus plângeri, o anchetă este în curs. Așteptăm rezultatul”, afirmă Yildirim.

Discurs îmbrăcat în costum de apicultor

Deputatul Mustafa Adıgüzel, din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), Ordu, a ținut, pe 9 mai, un discurs în Parlament îmbrăcat în costum pentru apicultură.

Adıgüzel a spus că societatea turcă „este otrăvită” cu miere falsă din cauza lipsei de inspecție. Acesta a spus că Turcia se află pe locul 2 la nivel global cu 114.000 de tone de producție de miere și pe locul 3 cu 9,2 milioane de stupi.

„Potrivit ultimelor date, în țara noastră sunt 100.399 de apicultori. Cu toate acestea, atât creșterea costurilor de producție, cât și mierea falsă au perturbat sectorul apicol timp de trei ani. Numărul apicultorilor a scăzut, iar sectorul a început să se prăbușească. Anul acesta abandonul din sector este de peste 30 la sută”, afirmă Adıgüzel, adăugând că subvenția de 60 de lire pe stup a fost insuficientă după creșterea costurilor.

„Turcia este un paradis al mierii falsificate. Un laborator imparțial a analizat mierea pe care am cumpărat-o de pe piață și a stabilit că aproximativ 80 la sută din mierea de pe piață era falsă”, spune deputatul.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.