luni, iunie 17, 2024

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Sâmbătă Mamelor a marcat cea de-a 1000-a săptămână de proteste pașnice pentru rudele care au fost dispărute cu forța și ucise sub custodie, conform Gazete Duvar.

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

„1000 de săptămâni, 7000 de zile, 229 de luni… Aceasta este o viață întreagă de căutare. Suntem Mamele de Sâmbătă. Suntem mame, tati, soți, frați, copii, nepoate, nepoți. Suntem la fel ca tine. Avem aceeași rană adâncă în inimile noastre, durerea de nedescris de a nu avea nici măcar mormintele celor dragi. Nu am auzit niciodată de la cei dragi care au fost luați în custodie de forțele de securitate ale statului. Fie luni, fie ani mai târziu, le-am găsit trupurile purtând urme de tortură severă în cimitirul orfanilor, unde au fost îngropați în secret ca „persoane necunoscute”, sau nu am găsit nicio urmă.. Din ei nu ne mai rămâne decât numele lor și fotografiile din brațele noastre”, se arată în declarație.

De 1000 de săptămâni se adună în Piața Galatasaray „cu o durere nesfârșită și, în același timp, cu o speranță nesfârșită: Ne dorim pe cei dragi să ne fie luați de stat. Vrem să le cunoaștem soarta.”

„Din 27 mai 1995, ne-am adunat în Piața Galatasaray în fiecare săptămână la ora 12:00. Galatasaray a fost vocea noastră și a celor dispăruți. Uneori am fost împiedicați, alteori interziși, alteori împrăștiați prin violență și forță. Am fost reținuți și puși în judecată, dar nu am renunțat la insistențele noastre nici măcar o clipă”, se arată în declarație.

Despre „Sâmbăta Mamelor”

Din 1995, grupul s-a întrunit pentru o așezare de protest în fiecare sâmbătă, cerând soarta rudelor lor care au dispărut și/sau ucise în custodia statului. Protestul care durează de 29 de ani, este cel mai lung din istoria Turciei.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului, între 1992 și 1996, 792 de dispariții forțate și crime de stat au fost raportate în estul Turciei, cu mult mai multe persoane dispărute care rămân nedeclarate.

Multe rude ale celor dispăruți care au participat la protest au murit înainte de a putea afla soarta persoanelor dispărute.

Poliția a intervenit la protestele pașnice ale grupului în ultimii cinci ani, până când ministrul de Interne Yerlikaya a recunoscut că grupul a fost victimizat de poliție în noiembrie 2023.

Curtea Constituțională a constatat, de asemenea, încălcări ale drepturilor în interdicția de a protesta.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.