marți, aprilie 16, 2024

„CHEIA SPRE ŢARĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA ŞI VALEA TIMOCULUI”

Proiectul „Cheia spre Ţară pentru Republica Moldova şi Valea Timocului”, care include excursii tematice dedicate ansamblului etno-folcloric „Romaniţa”, va fi derulat, în perioada 5 – 10 august, de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

„Timp de şase zile vor avea loc excursii tematice în Bucureşti şi localităţi din Valea Timocului pentru ansamblul etno-folcloric „Romaniţa”, format din elevi ai Centrului de excelenţă în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo” din Chişinău, promotori ai folclorului românesc, premiaţi în mai multe concursuri internaţionale de profil”, informează Departamentul de Comunicare al Institutului Hurmuzachi.

Proiectul are drept scop familiarizarea celor 23 de elevi basarabeni cu tradiţiile şi elementele de folclor românesc şi obiectivele turistice istorice încărcate de spiritualitate românească din Timoc, dar şi din stânga Prutului, în vederea recuperării şi menţinerii vii a memoriei istorice şi a conştientizării apartenenţei la neamul românesc.

Potrivit sursei citate, în acelaşi context, ansamblul „Romaniţa” va susţine, pe 9 august, în satul Bucea de lângă oraşul Bor din Timoc, un spectacol folcloric în cadrul Festivalului de jocuri şi dansuri populare, prilejuit de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Pantelimon. Totodată, ansamblul va vizita parohii din Timoc şi castre romane şi va avea întrevederi cu lideri ai comunităţii de români din zonă.

„Cheia spre Ţară pentru Republica Moldova şi Valea Timocului” este un proiect organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova şi cu Asociaţia pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.