vineri, aprilie 19, 2024

CULTURA- BILANŢ ŞI PERSPECTIVE

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a afirmat vineri că, alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii „nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare” în ultimii ani, susţinând că actualul Guvern „arată o mare deschidere” acestui sector.

„Alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare în ultimii ani. Am avut în vedere această situaţie atât în Programul de guvernare, în Convenţia pentru Cultură, cât şi în viziunea şi deciziile guvernamentale. Aşadar, actualul Guvern arată o mare deschidere şi receptivitate spre acest domeniu”, a declarat Ivaşcu, la Palatul Victoria, unde şi-a prezentat bilanţul activităţii la şase luni de la preluarea mandatului. El a amintit că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii.

Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

„Este un pas important în contextul Centenarului Marii Uniri, care întăreşte poziţionarea culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru implementarea programului, alocarea sumei de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. (…) Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

În acest sens, el a dat drept exemplu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Opera Naţională din Cluj şi realizarea de muzee naţionale noi, precum Muzeul Fotografiei şi cel al Arhitecturii.

foto 3 min istrul george ivaşcu
Ivaşcu a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura

Ministrul Culturii a menţionat că a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care s-a instituit o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii şi a producţiei de film în România.

„Se prevede o schemă de ajutor de stat multianuală, care se va derula până la sfârşitul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro, Guvernul suportând 45% din cheltuielile pentru producţiile de film realizate pe teritoriul României şi/sau care promovează România în film”, a explicat Ivaşcu.

El a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura, care are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural.

„Acesta este cel mai important program de finanţare a sectorului cultural din România prin granturile norvegiene. Bugetul acestui program este de 29 de milioane de euro şi va cuprinde şapte apeluri de proiecte, care vor fi lansate în următorii trei ani”, a precizat George Ivaşcu.

foto 4 Timisoara
Programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”

Potrivit acestuia, una dintre marile preocupări în activitatea Ministerului Culturii este implementarea programelor strategice de mare impact şi cu rezonanţă internă şi internaţională. În acest caz, el a amintit programul

„Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”, programul „Oraşe europene”, Sezonul Cultural România-Franţa, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi Europalia.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.