23.9 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

CULTURA- BILANŢ ŞI PERSPECTIVE

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a afirmat vineri că, alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii „nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare” în ultimii ani, susţinând că actualul Guvern „arată o mare deschidere” acestui sector.

„Alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare în ultimii ani. Am avut în vedere această situaţie atât în Programul de guvernare, în Convenţia pentru Cultură, cât şi în viziunea şi deciziile guvernamentale. Aşadar, actualul Guvern arată o mare deschidere şi receptivitate spre acest domeniu”, a declarat Ivaşcu, la Palatul Victoria, unde şi-a prezentat bilanţul activităţii la şase luni de la preluarea mandatului. El a amintit că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii.

Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

„Este un pas important în contextul Centenarului Marii Uniri, care întăreşte poziţionarea culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru implementarea programului, alocarea sumei de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. (…) Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

În acest sens, el a dat drept exemplu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Opera Naţională din Cluj şi realizarea de muzee naţionale noi, precum Muzeul Fotografiei şi cel al Arhitecturii.

foto 3 min istrul george ivaşcu
Ivaşcu a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura

Ministrul Culturii a menţionat că a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care s-a instituit o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii şi a producţiei de film în România.

„Se prevede o schemă de ajutor de stat multianuală, care se va derula până la sfârşitul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro, Guvernul suportând 45% din cheltuielile pentru producţiile de film realizate pe teritoriul României şi/sau care promovează România în film”, a explicat Ivaşcu.

El a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura, care are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural.

„Acesta este cel mai important program de finanţare a sectorului cultural din România prin granturile norvegiene. Bugetul acestui program este de 29 de milioane de euro şi va cuprinde şapte apeluri de proiecte, care vor fi lansate în următorii trei ani”, a precizat George Ivaşcu.

foto 4 Timisoara
Programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”

Potrivit acestuia, una dintre marile preocupări în activitatea Ministerului Culturii este implementarea programelor strategice de mare impact şi cu rezonanţă internă şi internaţională. În acest caz, el a amintit programul

„Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”, programul „Oraşe europene”, Sezonul Cultural România-Franţa, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi Europalia.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.