miercuri, decembrie 23, 2020

CULTURA- BILANŢ ŞI PERSPECTIVE

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a afirmat vineri că, alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii „nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare” în ultimii ani, susţinând că actualul Guvern „arată o mare deschidere” acestui sector.

„Alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare în ultimii ani. Am avut în vedere această situaţie atât în Programul de guvernare, în Convenţia pentru Cultură, cât şi în viziunea şi deciziile guvernamentale. Aşadar, actualul Guvern arată o mare deschidere şi receptivitate spre acest domeniu”, a declarat Ivaşcu, la Palatul Victoria, unde şi-a prezentat bilanţul activităţii la şase luni de la preluarea mandatului. El a amintit că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii.

Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

„Este un pas important în contextul Centenarului Marii Uniri, care întăreşte poziţionarea culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru implementarea programului, alocarea sumei de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. (…) Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

În acest sens, el a dat drept exemplu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Opera Naţională din Cluj şi realizarea de muzee naţionale noi, precum Muzeul Fotografiei şi cel al Arhitecturii.

foto 3 min istrul george ivaşcu
Ivaşcu a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura

Ministrul Culturii a menţionat că a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care s-a instituit o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii şi a producţiei de film în România.

„Se prevede o schemă de ajutor de stat multianuală, care se va derula până la sfârşitul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro, Guvernul suportând 45% din cheltuielile pentru producţiile de film realizate pe teritoriul României şi/sau care promovează România în film”, a explicat Ivaşcu.

El a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura, care are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural.

„Acesta este cel mai important program de finanţare a sectorului cultural din România prin granturile norvegiene. Bugetul acestui program este de 29 de milioane de euro şi va cuprinde şapte apeluri de proiecte, care vor fi lansate în următorii trei ani”, a precizat George Ivaşcu.

foto 4 Timisoara
Programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”

Potrivit acestuia, una dintre marile preocupări în activitatea Ministerului Culturii este implementarea programelor strategice de mare impact şi cu rezonanţă internă şi internaţională. În acest caz, el a amintit programul

„Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”, programul „Oraşe europene”, Sezonul Cultural România-Franţa, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi Europalia.

La 80 de ani reținută pentru o postare pe Twitter: „Ne-am săturat de exploatarea ta”

O femeie de 80 de ani identificată doar prin inițialele E.B. a fost reținută, miercuri, din casa ei din Istanbul după ce...

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

16 deținuți infectați cu COVID-19. Cazurile ajung la aproape 1.900.000

6 deținuți au fost diagnosticați cu COVID-19 în închisoarea Karabük, din nordul Turciei, pe fondul creșterii cazurilor la nivelul național, relatează Turkish Minutes.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Constanța: Cadouri pentru personalul medical, în semn de mulțumire de la o școală privată

Personalul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța au primit cadouri de Crăciun din partea școlii Spectrum și Liceul Internațional de Informatică (ICHC) în semn de multumire pentru munca și efortul acestora.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...