joi, aprilie 7, 2022

CULTURA- BILANŢ ŞI PERSPECTIVE

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a afirmat vineri că, alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii „nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare” în ultimii ani, susţinând că actualul Guvern „arată o mare deschidere” acestui sector.

„Alături de educaţie şi sănătate, domeniul culturii nu s-a bucurat de o finanţare satisfăcătoare în ultimii ani. Am avut în vedere această situaţie atât în Programul de guvernare, în Convenţia pentru Cultură, cât şi în viziunea şi deciziile guvernamentale. Aşadar, actualul Guvern arată o mare deschidere şi receptivitate spre acest domeniu”, a declarat Ivaşcu, la Palatul Victoria, unde şi-a prezentat bilanţul activităţii la şase luni de la preluarea mandatului. El a amintit că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii.

Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

„Este un pas important în contextul Centenarului Marii Uniri, care întăreşte poziţionarea culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. Prin acest act normativ, Guvernul a aprobat în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru implementarea programului, alocarea sumei de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. (…) Avem credinţa că putem, în sfârşit, asigura finanţarea multianuală pentru obiective importante de infrastructură şi de restaurare şi conservare a patrimoniului, care urmează a fi judicios analizate ca oportunitate şi amploare”, a spus Ivaşcu.

În acest sens, el a dat drept exemplu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Opera Naţională din Cluj şi realizarea de muzee naţionale noi, precum Muzeul Fotografiei şi cel al Arhitecturii.

foto 3 min istrul george ivaşcu
Ivaşcu a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura

Ministrul Culturii a menţionat că a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care s-a instituit o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii şi a producţiei de film în România.

„Se prevede o schemă de ajutor de stat multianuală, care se va derula până la sfârşitul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro, Guvernul suportând 45% din cheltuielile pentru producţiile de film realizate pe teritoriul României şi/sau care promovează România în film”, a explicat Ivaşcu.

El a făcut referire şi la programele finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum Ro-Cultura, care are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural.

„Acesta este cel mai important program de finanţare a sectorului cultural din România prin granturile norvegiene. Bugetul acestui program este de 29 de milioane de euro şi va cuprinde şapte apeluri de proiecte, care vor fi lansate în următorii trei ani”, a precizat George Ivaşcu.

foto 4 Timisoara
Programul „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”

Potrivit acestuia, una dintre marile preocupări în activitatea Ministerului Culturii este implementarea programelor strategice de mare impact şi cu rezonanţă internă şi internaţională. În acest caz, el a amintit programul

„Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2021”, programul „Oraşe europene”, Sezonul Cultural România-Franţa, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi Europalia.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert