luni, decembrie 2, 2024

CEDO condamnă Ankara să plătească peste 2 milioane de euro pentru 427 de procurori și judecători

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Turciei să plătească 5.000 de euro pentru fiecare din 427 de judecători și procurori, conform Turkish Minutes.

CEDO a susținut, pe 23 noiembrie, că guvernul de la Ankara a acționat ilegal prin arestarea a peste 400 de judecători și procurori după lovitura de stat eșuată din 2016.

„Reclamanții sunt 427 de cetățeni turci, toți membri ai Curții de Casație sau ai Supremului Tribunalul administrativ, judecătorii din instanțele inferioare sau procurorii la momentul evenimentelor. Cazul se referă la arestarea și arestarea preventivă a reclamanților. Amenda este 5.000 euro cu titlu de prejudiciu moral și costuri și cheltuieli pentru fiecare dintre reclamanți”, conform deciziei CEDO, de pe site-ul oficial.

Curtea a explicat că detențiile au încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pe care instanța o pune în aplicare, „din cauza ilegalității arestării preventive inițiale a reclamanților”.

Crime împotriva umanității

Judecătorul turc, Saim Nergiz, care este membru al consiliului de administrație CrossBorder Jurists și a fost una dintre victimele epurării în masă prin decretele prezidențiale (KHK) a comentat pentru portalul turcesc, Kronos, decizia CEDO.

„Această decizie arată că colegii noștri au fost aruncați în închisori nedrept. Astfel, crimele împotriva umanității au fost comise față de 427 de persoane într-o manieră larg răspândită, sistematică și planificată. În cazul în care victimele se află în străinătate. acestea pot depune plângeri penale împotriva judecătorilor și procurorilor care le-au lipsit de libertate. Această decizie este o bază importantă a acestei plângeri penale”, a comentat Nergiz.

Membri ai justiției turce au fost arestați în cadrul unei represiuni în masă împotriva susținătorilor predicatorului Fethullah Gülen, pe care președintele l-a acuzat pentru tentativa de lovitură de stat.

Curtea a ordonat anterior Turciei, prin decizii separate, să-l elibereze pe politicianul kurd Selahattin Demirtaș și pe filantropul, Osman Kavala, arestați în 2016, respectiv 2017.

Peste 100 de elevi din întreagă lume au făcut spectacol pe scena IFLC, din București

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), aflat la a 22 a ediție, a revenit la București, iar pe scena evenimentului au...

Aderarea Turciei la UE: „Un nivel atât de scăzut al democrației, încât este imposibil să se înrăutățească”

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a criticat aspru guvernul turc pentru că a urmărit penal fete de 14 ani sub acuzații de...

Erdogan susține că legile, nu Convenția de la Istanbul, mențin femeile în viață

La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.

Turcia: Restricții pentru rețelele sociale pentru copiii sub 13 ani

Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) elaborează o propunere pentru a interzice copiilor sub 13 ani să folosească platformele de rețele sociale, în timp ce Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale colaborează cu Parlamentul turc pentru a limita utilizarea smartphone-ului pentru copiii din aceeași grupă de vârstă.