vineri, septembrie 2, 2022

Germania:„Această poveste ar fi putut fi un film de la Hollywood”

Un ziar din Germania a povestit în paginile sale ancheta unui jurnalist turc care l-a găsit pe faimosul Reza Zarrab, care a dispărut în urmă cu 4 ani din Turcia, conform Bold Medya.

Ziarul Augsburger Allgemeine a relatat despre descoperirea lui Reza Zarrab, care a fost menționat ca un contrabandist de aur, de către jurnalistul Adem Yavuz Arslan.

Titlul articolului din ziar, „Povestea criminalității turcești despre un om de afaceri plin de culoare: traseul duce la Miami” a fost descris ca o „ poveste care ar fi putut fi un film de la Hollywood”.

În articol s-a afirmat ca atât Zarrab, cât și Arslan au fugit din regimul Erdogan și au plecat în SUA și s-a remarcat că Zarrab este cunoscut pentru afacerile sale dubioase și pentru viața uluitoare, în timp ce jurnalistul Arslan își câștigă existența lucrând ca sofer de taxi. 

Ziarul, care afirmă că Arslan și Zarrab au fost cândva apropiați de președintele Tayyip Erdogan, a inclus și o fotografie cu Arslan împreună Erdogan în timp ce făcea jurnalism în Turcia.

„A trăit cu un prinț în Turcia”

Augsburger Allgemeine a subliniat că Zarrab spăla bani prin banca de stat turcă și avea sistemul la mâna lui.

Articolul publicat în ziarul Augsburger Allgemeine, din Germania.

„A trăit ca un prinț în Turcia. S-a căsătorit cu unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți pop din țară, a locuit într-un palat de pe Bosfor și a crescut cai de curse. Și datorită legăturilor sale politice, a putut să facă ceea ce și-a dorit. De exemplu, când rămânea blocat în traficul din Istanbul, îl suna pe telefonul mobil pe ministrul de Interne, iar apoi o escortă de poliție îl salva din ambuteiaj.”

Articolul nemțesc a marcat că  s-au declanșat anchete împotriva lui Zarrab în perioada 17-25 decembrie, s-a remarcat că au fost difuzate și convorbiri telefonice pentru a dovedi implicarea lui Erdogan în scandaluri de corupție la acea vreme. 

Zarrab a plecat ulterior în SUA. Ziarul a remarcat că Arslan l-a urmărit pe Zarrab și l-a găsit la o clădire de echitație de lux din Miami. În știri, s-a subliniat că vânzătorul ilegal de aur, Zarrab și schimbat numele în Aaron Goldsmith, adică „bijutier de aur” în engleză.

Cine este Zarrab?

Reza Zarrab, care a încheiat un acord de pledoarie într-un caz de evaziune a sancțiunilor în fața unui tribunal federal din New York, în 2017 și a depus mărturie incriminându-l pe Erdoğan și guvernul său și apoi a dispărut, locuiește în prezent în Davie, Florida, sub numele de Aaron Goldsmith.

Zarrab a fost martorul vedetă în proces în care Mehmet Hakan Atilla, un executiv la Halkbank, de stat din Turcia, și alte șapte persoane, inclusiv fostul ministru al economiei din Turcia și doi directori  ai Halkbank, au fost acuzați că s-au angajat în tranzacții în valoare de sute de milioane de dolari pentru guvernul iranian și entitățile iraniene din 2010 până în 2015.

Bărbatul, care anterior evitase justiția în Turcia, în ciuda faptului că era principalul suspect într-o anchetă masivă de corupție care implica cabinetul și familia lui Erdoğan, a dat o descriere detaliată a schemei în timpul mărturiei sale de șapte zile și a dispărut după ultima sa înfățișare în instanță, pe 8 decembrie 2017, să nu mai fie văzut niciodată.

De asemenea, omul de afaceri a mărturisit, în decembrie 2017, că l-a mituit pe fostul ministru al Turciei, Mehmet Zafer Çağlayan, într-un plan de contrabandă cu aur pentru petrol, încălcând sancțiunile SUA asupra Iranului și că prim-ministrul de atunci și actualul președinte Erdoğan a autorizat personal implicarea băncilor turcești în schemă.

Cea mai mare anchetă de corupție din Turcia

Investigațiile de luare de mită și corupție din 17-25 decembrie au zguduit țara în 2013. Ancheta i-a implicat, printre altele, pe membrii familiei a patru miniștri ai cabinetului și pe copiii lui Erdoğan.

Zarrab a fost unul dintre principalii suspecți ai anchetei. El a fost acuzat că a plătit mită miniștrilor și birocraților turci în schimbul ajutorului lor în evitarea sancțiunilor impuse Iranului.

Scandalul grefei a izbucnit cu arestarea fiilor a trei miniștri de atunci ai Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP), Zarrab, directorul Halkbank, primar de district și alții, la 17 decembrie 2013.

În ciuda scandalului care a dus la demisia membrilor cabinetului, ancheta a fost abandonată după ce procurorii și șefii de poliție au fost eliminați din caz.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.