joi, aprilie 7, 2022

Germania:„Această poveste ar fi putut fi un film de la Hollywood”

Un ziar din Germania a povestit în paginile sale ancheta unui jurnalist turc care l-a găsit pe faimosul Reza Zarrab, care a dispărut în urmă cu 4 ani din Turcia, conform Bold Medya.

Ziarul Augsburger Allgemeine a relatat despre descoperirea lui Reza Zarrab, care a fost menționat ca un contrabandist de aur, de către jurnalistul Adem Yavuz Arslan.

Titlul articolului din ziar, „Povestea criminalității turcești despre un om de afaceri plin de culoare: traseul duce la Miami” a fost descris ca o „ poveste care ar fi putut fi un film de la Hollywood”.

În articol s-a afirmat ca atât Zarrab, cât și Arslan au fugit din regimul Erdogan și au plecat în SUA și s-a remarcat că Zarrab este cunoscut pentru afacerile sale dubioase și pentru viața uluitoare, în timp ce jurnalistul Arslan își câștigă existența lucrând ca sofer de taxi. 

Ziarul, care afirmă că Arslan și Zarrab au fost cândva apropiați de președintele Tayyip Erdogan, a inclus și o fotografie cu Arslan împreună Erdogan în timp ce făcea jurnalism în Turcia.

„A trăit cu un prinț în Turcia”

Augsburger Allgemeine a subliniat că Zarrab spăla bani prin banca de stat turcă și avea sistemul la mâna lui.

Articolul publicat în ziarul Augsburger Allgemeine, din Germania.

„A trăit ca un prinț în Turcia. S-a căsătorit cu unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți pop din țară, a locuit într-un palat de pe Bosfor și a crescut cai de curse. Și datorită legăturilor sale politice, a putut să facă ceea ce și-a dorit. De exemplu, când rămânea blocat în traficul din Istanbul, îl suna pe telefonul mobil pe ministrul de Interne, iar apoi o escortă de poliție îl salva din ambuteiaj.”

Articolul nemțesc a marcat că  s-au declanșat anchete împotriva lui Zarrab în perioada 17-25 decembrie, s-a remarcat că au fost difuzate și convorbiri telefonice pentru a dovedi implicarea lui Erdogan în scandaluri de corupție la acea vreme. 

Zarrab a plecat ulterior în SUA. Ziarul a remarcat că Arslan l-a urmărit pe Zarrab și l-a găsit la o clădire de echitație de lux din Miami. În știri, s-a subliniat că vânzătorul ilegal de aur, Zarrab și schimbat numele în Aaron Goldsmith, adică „bijutier de aur” în engleză.

Cine este Zarrab?

Reza Zarrab, care a încheiat un acord de pledoarie într-un caz de evaziune a sancțiunilor în fața unui tribunal federal din New York, în 2017 și a depus mărturie incriminându-l pe Erdoğan și guvernul său și apoi a dispărut, locuiește în prezent în Davie, Florida, sub numele de Aaron Goldsmith.

Zarrab a fost martorul vedetă în proces în care Mehmet Hakan Atilla, un executiv la Halkbank, de stat din Turcia, și alte șapte persoane, inclusiv fostul ministru al economiei din Turcia și doi directori  ai Halkbank, au fost acuzați că s-au angajat în tranzacții în valoare de sute de milioane de dolari pentru guvernul iranian și entitățile iraniene din 2010 până în 2015.

Bărbatul, care anterior evitase justiția în Turcia, în ciuda faptului că era principalul suspect într-o anchetă masivă de corupție care implica cabinetul și familia lui Erdoğan, a dat o descriere detaliată a schemei în timpul mărturiei sale de șapte zile și a dispărut după ultima sa înfățișare în instanță, pe 8 decembrie 2017, să nu mai fie văzut niciodată.

De asemenea, omul de afaceri a mărturisit, în decembrie 2017, că l-a mituit pe fostul ministru al Turciei, Mehmet Zafer Çağlayan, într-un plan de contrabandă cu aur pentru petrol, încălcând sancțiunile SUA asupra Iranului și că prim-ministrul de atunci și actualul președinte Erdoğan a autorizat personal implicarea băncilor turcești în schemă.

Cea mai mare anchetă de corupție din Turcia

Investigațiile de luare de mită și corupție din 17-25 decembrie au zguduit țara în 2013. Ancheta i-a implicat, printre altele, pe membrii familiei a patru miniștri ai cabinetului și pe copiii lui Erdoğan.

Zarrab a fost unul dintre principalii suspecți ai anchetei. El a fost acuzat că a plătit mită miniștrilor și birocraților turci în schimbul ajutorului lor în evitarea sancțiunilor impuse Iranului.

Scandalul grefei a izbucnit cu arestarea fiilor a trei miniștri de atunci ai Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP), Zarrab, directorul Halkbank, primar de district și alții, la 17 decembrie 2013.

În ciuda scandalului care a dus la demisia membrilor cabinetului, ancheta a fost abandonată după ce procurorii și șefii de poliție au fost eliminați din caz.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.