luni, aprilie 22, 2024

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru arestarea preventivă a unui reporter al cotidianului Zaman, în urma puciului eșuat din 2016, conform Turkish Minutes.

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Despăgubiri de 16.000 de euro

Instanța a obligat Turcia să plătească jurnalistului 16.000 de euro daune morale și alte 6.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.

CEDO și-a pronunțat hotărârile cu majoritate de voturi. În timp ce șase dintre judecătorii care au analizat cazul lui Parıldak au fost de acord cu încălcarea drepturilor sale și plata despăgubirilor, judecătorul turc, Saadet Yüksel, care este criticat pentru că a acționat în calitate de reprezentant al guvernului turc la tribunal, s-a opus.

Despre cazul Parıldak

Aceasta a lucrat ca reporter al cotidianului Zaman, care se număra printre zecile de instituții de presă închise de guvern în urma tentativei de lovitură de stat din cauza afilierii lor la Mișcarea Gülen.

Ayşenur Parıldak era studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara când a fost arestată în august 2016.

Jurnalista a fost judecată pentru acuzații legate de terorism și a primit o pedeapsă cu închisoarea în noiembrie 2017.

Instanța și-a bazat hotărârile pe utilizarea de către Parıldak a aplicației pentru telefonul ByLock, postările ei pe rețelele de socializare și pe faptul că ea a schimbat mesaje cu un cont de denunțător, numit „fuatavni”, care a urmărit-o pe X, fost Twitter.

Sentința lui Parıldak a fost menținută de Curtea Supremă de Apel în 2018, în timp ce o cerere individuală pe care a depus-o la Curtea Constituțională a fost considerată inadmisibilă de către instanță, ceea ce a determinat-o să-și ducă cazul la CEDO.

Scrisoarea din închisoare

În octombrie 2016, Parıldak a scris o scrisoare cotidianului Cumhuriyet de la închisoarea Silivri, spunând că a fost supusă la izolare și hărțuire sexuală în închisoare. Scrisoarea ei către Cumhuriyet a dus la interzicerea trimiterii scrisorilor din acea închisoare.

În septembrie 2018, ea a fost desemnată laureată a primului premiu Shahnoush de către Fundația pentru Libertate Vigdis (VFF) din Oslo, un grup de „solidaritate între femeie” care promite „sprijin juridic și consiliere femeilor apărătoare a drepturilor omului care au fost pe nedrept inculpate și închise ,prin urmare, sunt prizonieri de conștiință”.

Jurnalista a fost eliberată din închisoare la începutul anului 2022, după ce și-a ispășit pedeapsa.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi că mesajele ByLock ar fi legate de puciul eșuat.

Turcia, unul dintre cei mai mari temniceri de jurnalişti din lume, se află pe locul 165 în Indexul mondial al libertăţii presei în 2023, conform Reporters Without Borders (RSF),

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.