duminică, iulie 21, 2024

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia, conform noului raport IQAir, relatează presa turcească. 

Un raport recent intitulat „2023 World Air Quality Report” al IQAir a dezvăluit că provincia estică a Turciei, Iğdır a devenit din nou cel mai poluat oraș din Europa în 2023.

De asemenea, șapte orașe din Turcia au fost în top 15 orașe cu aer poluat din Europa.

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

 Potrivit raportului, 124 din 134 de țări/regiuni respiră aer poluat peste această valoare.

Alte orașe turcești în top 5

Raportul a clasat pe Iğdır pe primul loc în lista orașelor cu cel mai poluat aer din Europa, cu 47,2 μg/m3. 

Provincia Osmaniye a urmat Iğdır din Turcia cu 38,5 μg/m3, urmată de Hendek din Sakarya cu 37,3 μg/m3. 

Osmaniye și Hendek s-au clasat pe locurile 3 și 4 în Europa, Pljevlja din Muntenegru ocupând locul doi între orașele turcești.

Despre Iğdır

Iğdır este înconjurat de munți înalți pe toate cele patru laturi, creând o geografie asemănătoare unui bazin în care se află centrul orașului, împiedicând circulația aerului. Nivelul PM2,5 a fost înregistrat la 117,2 în ianuarie 2023 în Iğdır.

Cel mai curat aer din Turcia

Kuyulusebil, din Konya a fost singura regiune din Turcia care respira aer curat sub valorile ghidului OMS, cu 3,2 μg/m3.

Pe de altă parte, Turcia s-a clasat pe locul 44 dintre 134 de țări/regiuni în ceea ce privește concentrația medie de PM2,5 în 2023. Bangladesh a fost înregistrată drept cea mai poluată țară de pe listă, în timp ce Polinezia Franceză a fost cea mai puțin poluată.

Raportul include 7.812 de orașe din 134 de țări/regiuni.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.