joi, iulie 11, 2024

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia, conform noului raport IQAir, relatează presa turcească. 

Un raport recent intitulat „2023 World Air Quality Report” al IQAir a dezvăluit că provincia estică a Turciei, Iğdır a devenit din nou cel mai poluat oraș din Europa în 2023.

De asemenea, șapte orașe din Turcia au fost în top 15 orașe cu aer poluat din Europa.

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

 Potrivit raportului, 124 din 134 de țări/regiuni respiră aer poluat peste această valoare.

Alte orașe turcești în top 5

Raportul a clasat pe Iğdır pe primul loc în lista orașelor cu cel mai poluat aer din Europa, cu 47,2 μg/m3. 

Provincia Osmaniye a urmat Iğdır din Turcia cu 38,5 μg/m3, urmată de Hendek din Sakarya cu 37,3 μg/m3. 

Osmaniye și Hendek s-au clasat pe locurile 3 și 4 în Europa, Pljevlja din Muntenegru ocupând locul doi între orașele turcești.

Despre Iğdır

Iğdır este înconjurat de munți înalți pe toate cele patru laturi, creând o geografie asemănătoare unui bazin în care se află centrul orașului, împiedicând circulația aerului. Nivelul PM2,5 a fost înregistrat la 117,2 în ianuarie 2023 în Iğdır.

Cel mai curat aer din Turcia

Kuyulusebil, din Konya a fost singura regiune din Turcia care respira aer curat sub valorile ghidului OMS, cu 3,2 μg/m3.

Pe de altă parte, Turcia s-a clasat pe locul 44 dintre 134 de țări/regiuni în ceea ce privește concentrația medie de PM2,5 în 2023. Bangladesh a fost înregistrată drept cea mai poluată țară de pe listă, în timp ce Polinezia Franceză a fost cea mai puțin poluată.

Raportul include 7.812 de orașe din 134 de țări/regiuni.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: Cel puțin 205 de femei au fost ucise în prima jumătate a anului 2024

Cel puțin 205 femei au murit în acte de violență domestică în primele șase luni ale anului 2024, în timp ce alte 117 au murit în circumstanțe suspecte în aceeași perioadă, potrivit unei platforme de monitorizare a violenței domestice în Turcia.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Faimosul fotbalist, Merih Demiral, suspendat 2 meciuri după gestul controversat de la meciul cu Austria

Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat două meciuri fotbalistului național Merih Demiral, care a făcut semnul lupului cenuși după ce a marcat golul în meciul Austria-Turcia,

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.