luni, aprilie 15, 2024

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia, conform noului raport IQAir, relatează presa turcească. 

Un raport recent intitulat „2023 World Air Quality Report” al IQAir a dezvăluit că provincia estică a Turciei, Iğdır a devenit din nou cel mai poluat oraș din Europa în 2023.

De asemenea, șapte orașe din Turcia au fost în top 15 orașe cu aer poluat din Europa.

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

 Potrivit raportului, 124 din 134 de țări/regiuni respiră aer poluat peste această valoare.

Alte orașe turcești în top 5

Raportul a clasat pe Iğdır pe primul loc în lista orașelor cu cel mai poluat aer din Europa, cu 47,2 μg/m3. 

Provincia Osmaniye a urmat Iğdır din Turcia cu 38,5 μg/m3, urmată de Hendek din Sakarya cu 37,3 μg/m3. 

Osmaniye și Hendek s-au clasat pe locurile 3 și 4 în Europa, Pljevlja din Muntenegru ocupând locul doi între orașele turcești.

Despre Iğdır

Iğdır este înconjurat de munți înalți pe toate cele patru laturi, creând o geografie asemănătoare unui bazin în care se află centrul orașului, împiedicând circulația aerului. Nivelul PM2,5 a fost înregistrat la 117,2 în ianuarie 2023 în Iğdır.

Cel mai curat aer din Turcia

Kuyulusebil, din Konya a fost singura regiune din Turcia care respira aer curat sub valorile ghidului OMS, cu 3,2 μg/m3.

Pe de altă parte, Turcia s-a clasat pe locul 44 dintre 134 de țări/regiuni în ceea ce privește concentrația medie de PM2,5 în 2023. Bangladesh a fost înregistrată drept cea mai poluată țară de pe listă, în timp ce Polinezia Franceză a fost cea mai puțin poluată.

Raportul include 7.812 de orașe din 134 de țări/regiuni.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești