luni, aprilie 15, 2024

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan l-a felicitat, luni, pe omologul său rus, Vladimir Putin pentru realegerea sa și s-a oferit să medieze între Rusia și Ucraina, conform presei turcești.

Conform unui comunicat al președinției, Erdoğan i-a transmis mesajul într-o conversație telefonică.

 „Președintele Erdoğan și-a exprimat convingerea că evoluția pozitivă a relațiilor dintre Turcia și Rusia continuă și a declarat că Turcia este pregătită să joace un rol de facilitator pentru a reveni la masa negocierilor cu Ucraina”, se arată în comunicat.

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Erdogan l-a găzduit pe Zelensky la Istanbul la începutul lunii martie, iar Putin urma să viziteze Turcia în februarie, însă a anulat călătoria.

Diplomat turc: „Acest război trebuie să se termine”

Principalul diplomat al Turciei, Hakan Fidan, a renunțat la retorica „periculoasă” venită atât din Europa, cât și din Moscova.

„Acest război trebuie să se termine. De ambele părți, zeci de mii de mame își îngroapă copiii. Ambele părți au doar de pierdut și nimic de câștigat”, afirmă Fidan, într-un interviu pentru CNN Türk, difuzat luni seară.

„Turcia este una dintre rarele țări NATO care solicită pace. Președintele nostru face apel la pace”, adaugă Fidan.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..