miercuri, martie 15, 2023

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Un om de afaceri turc acuzat că derulează o schemă frauduloasă de criptomonede, care este căutat de autoritățile turce de peste un an, a fost arestat în orașul albanez Elbasan, conform Balkan Insight.

Procurorul din Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Ajazi a adăugat că Ozer se va confrunta în zilele următoare cu o ședință de judecată, la care se va decide „măsura de siguranță” de 40 de zile de arest, iar după aceea va începe procesul de extrădare în Turcia.

Ozer este acuzat că a creat o organizație criminală și a comis fraudă în Turcia, unde a fondat și a condus platforma de schimb de criptomonede, Thodex.

Ministerul de Justiție al Turciei a anunțat în 2021 a cerut prin Interpolul arestarea lui Ozer, pentru că ar fi participat la cea mai mare fraudă a țării vreodată, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Ozer a negat în mod repetat afirmațiile pe rețelele de socializare și s-a angajat să se întoarcă în Turcia, dar a fugit în Albania, deținând activele digitale în valoare de 2 miliarde de dolari care aparțin a aproximativ 700.000 de oameni.

În ultimii ani, oamenii din Turcia s-au înghesuit la scheme de criptomonede pe fondul unei scăderi abrupte a valorii lirei turcești și a unei inflații ridicate, provocând un boom pe piața cripto.

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Familia unui profesor, victimă a epurărilor, a fost interzisă din căminul alocat supraviețuitorilor cutremurului

M.Ç. și familia sa locuiau în Kahramanmaraș. Casa lor s-a prăbușit în urma cutremurelor și au solicitat să rămână într-un cămin studențesc din provincia centrală a Turciei, Niğde, dar cererea lor a fost respinsă în urma unui control de securitate de către poliție.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.