joi, aprilie 25, 2024

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Un om de afaceri turc acuzat că derulează o schemă frauduloasă de criptomonede, care este căutat de autoritățile turce de peste un an, a fost arestat în orașul albanez Elbasan, conform Balkan Insight.

Procurorul din Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Ajazi a adăugat că Ozer se va confrunta în zilele următoare cu o ședință de judecată, la care se va decide „măsura de siguranță” de 40 de zile de arest, iar după aceea va începe procesul de extrădare în Turcia.

Ozer este acuzat că a creat o organizație criminală și a comis fraudă în Turcia, unde a fondat și a condus platforma de schimb de criptomonede, Thodex.

Ministerul de Justiție al Turciei a anunțat în 2021 a cerut prin Interpolul arestarea lui Ozer, pentru că ar fi participat la cea mai mare fraudă a țării vreodată, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Ozer a negat în mod repetat afirmațiile pe rețelele de socializare și s-a angajat să se întoarcă în Turcia, dar a fugit în Albania, deținând activele digitale în valoare de 2 miliarde de dolari care aparțin a aproximativ 700.000 de oameni.

În ultimii ani, oamenii din Turcia s-au înghesuit la scheme de criptomonede pe fondul unei scăderi abrupte a valorii lirei turcești și a unei inflații ridicate, provocând un boom pe piața cripto.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.