miercuri, august 31, 2022

Ce este Bedesten? Istoria Istanbului și a faimoasele centre comerciale


„Bedesten” este un bazar acoperit cu cupole groase, care funcționa ca un centru comercial, unde se vindeau textile și bijuterii prețioase și era o formă timpurie de bancă în care localnicii își puteau depozita bunurile de lux.

Dacă Marele Bazar din Istanbul este strămoșul centrelor comerciale moderne, bedesten, un bazar este primul exemplu de cutie de valori, precum cele găsite în bănci.

Etimologia cuvântului

Bedesten este un cuvânt împrumutat din persanul „bazzazistan”, care este derivat din „bazzaz”, care înseamnă „draper”.

Certificatul de fundație al bedestenului construit la ordinul sultanului Mehmed Cuceritorul definește clădirea ca „souk al-bazzazeen”, adică un bazar de draperie. Pe vremea aceea, țesătura era obiectul cel mai valoros, dar mai târziu au început să fie comercializate și alte bunuri de lux.

Istanbul:Cele 3 centre comerciale 

Există trei tipuri de bedesten în Istanbul: două dintre ele sunt în Marele Bazar, iar celălalt este situat în cartierul Galata.

Cel mai vechi dintre cele două din Marele Bazar datează din timpul domniei lui Mehmed Cuceritorul și este numit Vechiul Bedesten, precum și Bedestenul pietrelor prețioase, în urma licitațiilor făcute acolo.

În ceea ce privește omologul său mai tânăr, este cunoscut sub numele de Sandal Bedesten, deoarece acolo erau vândute cârpe din amestec de bumbac și mătase numite „sandale”.

„Să ți fie frică de haji”

Negustorii care făceau comerț erau numiți „haja”, adică negustor. În acele vremuri, a deveni haja era cea mai înaltă poziție pe care o putea realiza un comerciant.

O zicală veche spune „Să ți fie frică de haji și hodja precum îți este frică de noaptea întunecată”. În această zicală, „haji” înseamnă ofițerul fiscal și „hodja” înseamnă comerciantul și mesajul este că acești doi te pot face să pierzi bani dacă ești orbit.

Bedestens, care erau clădiri din piatră acoperite cu cupole groase, ziduri groase de șase metri și uși de fier pe patru laturi, erau locuri sigure păzite de paznici noaptea. De aceea, banii precum și alte obiecte de valoare au fost păstrate în seifuri și depozitate în ele. Pentru securitate suplimentară, au existat camere speciale subterane și cufere sub magazine pentru a depozita obiecte de valoare. În timpul domniei sultanului Mahmud al II-lea, o cameră de rugăciune din lemn a fost adăugată la bedesten din Marele Bazar.

Situat în Bazarul Perşembe, Galata Bedesten era mult mai mic decât bedestens din Marele Bazar. Alte bedestens existau și în orașele otomane în care comerțul era vibrant. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.