joi, iunie 20, 2024

Ce este Bedesten? Istoria Istanbului și a faimoasele centre comerciale


„Bedesten” este un bazar acoperit cu cupole groase, care funcționa ca un centru comercial, unde se vindeau textile și bijuterii prețioase și era o formă timpurie de bancă în care localnicii își puteau depozita bunurile de lux.

Dacă Marele Bazar din Istanbul este strămoșul centrelor comerciale moderne, bedesten, un bazar este primul exemplu de cutie de valori, precum cele găsite în bănci.

Etimologia cuvântului

Bedesten este un cuvânt împrumutat din persanul „bazzazistan”, care este derivat din „bazzaz”, care înseamnă „draper”.

Certificatul de fundație al bedestenului construit la ordinul sultanului Mehmed Cuceritorul definește clădirea ca „souk al-bazzazeen”, adică un bazar de draperie. Pe vremea aceea, țesătura era obiectul cel mai valoros, dar mai târziu au început să fie comercializate și alte bunuri de lux.

Istanbul:Cele 3 centre comerciale 

Există trei tipuri de bedesten în Istanbul: două dintre ele sunt în Marele Bazar, iar celălalt este situat în cartierul Galata.

Cel mai vechi dintre cele două din Marele Bazar datează din timpul domniei lui Mehmed Cuceritorul și este numit Vechiul Bedesten, precum și Bedestenul pietrelor prețioase, în urma licitațiilor făcute acolo.

În ceea ce privește omologul său mai tânăr, este cunoscut sub numele de Sandal Bedesten, deoarece acolo erau vândute cârpe din amestec de bumbac și mătase numite „sandale”.

„Să ți fie frică de haji”

Negustorii care făceau comerț erau numiți „haja”, adică negustor. În acele vremuri, a deveni haja era cea mai înaltă poziție pe care o putea realiza un comerciant.

O zicală veche spune „Să ți fie frică de haji și hodja precum îți este frică de noaptea întunecată”. În această zicală, „haji” înseamnă ofițerul fiscal și „hodja” înseamnă comerciantul și mesajul este că acești doi te pot face să pierzi bani dacă ești orbit.

Bedestens, care erau clădiri din piatră acoperite cu cupole groase, ziduri groase de șase metri și uși de fier pe patru laturi, erau locuri sigure păzite de paznici noaptea. De aceea, banii precum și alte obiecte de valoare au fost păstrate în seifuri și depozitate în ele. Pentru securitate suplimentară, au existat camere speciale subterane și cufere sub magazine pentru a depozita obiecte de valoare. În timpul domniei sultanului Mahmud al II-lea, o cameră de rugăciune din lemn a fost adăugată la bedesten din Marele Bazar.

Situat în Bazarul Perşembe, Galata Bedesten era mult mai mic decât bedestens din Marele Bazar. Alte bedestens existau și în orașele otomane în care comerțul era vibrant. 

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.