miercuri, iulie 24, 2024

Cappadocia distrusă de construcția drumurilor.„Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”

Imagini cu Cappadocia, care se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, au ajuns virale pe rețelele de socializare din Turcia, după ce un drum a început să fie construit, conform presei turcești. 

Mükremin Tokmak, purtătorul de cuvânt al Platformei pentru Mediu Cappadocia, a declarat că drumul aflat în construcție între Ortahisar și Göreme a deteriorat grav coșurile de zâne, mănăstirile și structurile istorice din regiune. 

„Vor să închidă acest drum și să construiască un drum nou ca alternativă. Pe traseul rutier în construcție există hornuri de zâne, mănăstiri și formațiuni incredibile. Drumul aproape trece peste Biserica Ascunsă. Aici sculptează o masă de munte de 45 de metri de sus în jos pentru a nivela rampa. Nu vor fi coșuri de zâne sau mănăstiri în acea regiune. În viitor, din același motiv, va provoca pagube grave din cauza vibrațiilor. Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”, susține Tokmak.

Noua construcție de drumuri între Göreme și Ortahisar, care a fost începută în urmă cu aproximativ o lună și jumătate de echipe afiliate Serviciilor de transport rutiere și de transport ale Administrației Provinciale Speciale Nevşehir, trece prin mijlocul Capadociei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mükremin Tokmak a declarat că traseul rutier se află și în Situl Arheologic și Natural de Gradul I. Afirmând că această zonă, inclusiv Biserica Ascunsă, este atât un sit natural, cât și un sit arheologic.

Motivul? Gazele naturale!

Tokmak a explicat că  drumul a fost construit și pentru a duce gaze naturale la Ortahisar pe un traseu scurt.

„Există gaze naturale în Uçhisar, există gaze naturale în Ürgüp, există și Göreme. Dacă aduc gaze naturale de la Uçhisar, drumul este de fapt drept, se pun conducte pe marginea asfaltului. Cu toate acestea, drumul este foarte lung și costul pentru compania energetică numită Enerya este foarte mare. Dacă o vor aduce de la Ürgüp, vor trebui să mai pună 4-5 km conducte. Ei construiesc drumul pentru ca această companie Enerya să nu pună conducte mai lungi. Unul dintre motivele principale este aducerea acestui gaz natural acolo”, susține Tokmak.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.