luni, decembrie 11, 2023

Cappadocia distrusă de construcția drumurilor.„Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”

Imagini cu Cappadocia, care se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, au ajuns virale pe rețelele de socializare din Turcia, după ce un drum a început să fie construit, conform presei turcești. 

Mükremin Tokmak, purtătorul de cuvânt al Platformei pentru Mediu Cappadocia, a declarat că drumul aflat în construcție între Ortahisar și Göreme a deteriorat grav coșurile de zâne, mănăstirile și structurile istorice din regiune. 

„Vor să închidă acest drum și să construiască un drum nou ca alternativă. Pe traseul rutier în construcție există hornuri de zâne, mănăstiri și formațiuni incredibile. Drumul aproape trece peste Biserica Ascunsă. Aici sculptează o masă de munte de 45 de metri de sus în jos pentru a nivela rampa. Nu vor fi coșuri de zâne sau mănăstiri în acea regiune. În viitor, din același motiv, va provoca pagube grave din cauza vibrațiilor. Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”, susține Tokmak.

Noua construcție de drumuri între Göreme și Ortahisar, care a fost începută în urmă cu aproximativ o lună și jumătate de echipe afiliate Serviciilor de transport rutiere și de transport ale Administrației Provinciale Speciale Nevşehir, trece prin mijlocul Capadociei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mükremin Tokmak a declarat că traseul rutier se află și în Situl Arheologic și Natural de Gradul I. Afirmând că această zonă, inclusiv Biserica Ascunsă, este atât un sit natural, cât și un sit arheologic.

Motivul? Gazele naturale!

Tokmak a explicat că  drumul a fost construit și pentru a duce gaze naturale la Ortahisar pe un traseu scurt.

„Există gaze naturale în Uçhisar, există gaze naturale în Ürgüp, există și Göreme. Dacă aduc gaze naturale de la Uçhisar, drumul este de fapt drept, se pun conducte pe marginea asfaltului. Cu toate acestea, drumul este foarte lung și costul pentru compania energetică numită Enerya este foarte mare. Dacă o vor aduce de la Ürgüp, vor trebui să mai pună 4-5 km conducte. Ei construiesc drumul pentru ca această companie Enerya să nu pună conducte mai lungi. Unul dintre motivele principale este aducerea acestui gaz natural acolo”, susține Tokmak.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.