duminică, februarie 5, 2023

Cappadocia distrusă de construcția drumurilor.„Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”

Imagini cu Cappadocia, care se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, au ajuns virale pe rețelele de socializare din Turcia, după ce un drum a început să fie construit, conform presei turcești. 

Mükremin Tokmak, purtătorul de cuvânt al Platformei pentru Mediu Cappadocia, a declarat că drumul aflat în construcție între Ortahisar și Göreme a deteriorat grav coșurile de zâne, mănăstirile și structurile istorice din regiune. 

„Vor să închidă acest drum și să construiască un drum nou ca alternativă. Pe traseul rutier în construcție există hornuri de zâne, mănăstiri și formațiuni incredibile. Drumul aproape trece peste Biserica Ascunsă. Aici sculptează o masă de munte de 45 de metri de sus în jos pentru a nivela rampa. Nu vor fi coșuri de zâne sau mănăstiri în acea regiune. În viitor, din același motiv, va provoca pagube grave din cauza vibrațiilor. Este un masacru incredibil și nimeni nu vorbește”, susține Tokmak.

Noua construcție de drumuri între Göreme și Ortahisar, care a fost începută în urmă cu aproximativ o lună și jumătate de echipe afiliate Serviciilor de transport rutiere și de transport ale Administrației Provinciale Speciale Nevşehir, trece prin mijlocul Capadociei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mükremin Tokmak a declarat că traseul rutier se află și în Situl Arheologic și Natural de Gradul I. Afirmând că această zonă, inclusiv Biserica Ascunsă, este atât un sit natural, cât și un sit arheologic.

Motivul? Gazele naturale!

Tokmak a explicat că  drumul a fost construit și pentru a duce gaze naturale la Ortahisar pe un traseu scurt.

„Există gaze naturale în Uçhisar, există gaze naturale în Ürgüp, există și Göreme. Dacă aduc gaze naturale de la Uçhisar, drumul este de fapt drept, se pun conducte pe marginea asfaltului. Cu toate acestea, drumul este foarte lung și costul pentru compania energetică numită Enerya este foarte mare. Dacă o vor aduce de la Ürgüp, vor trebui să mai pună 4-5 km conducte. Ei construiesc drumul pentru ca această companie Enerya să nu pună conducte mai lungi. Unul dintre motivele principale este aducerea acestui gaz natural acolo”, susține Tokmak.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.