joi, aprilie 25, 2024

SUA monitorizează traficul monetar între Rusia și Turcia după discuțiile din Soci

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a monitorizat îndeaproape traficul de bani dintre Turcia și Rusia, după întânirea la Soci, conform Turkish Minutes.

SUA susține că nu a găsit nicio dovadă de ilegalitate în urma întâlniri de patru ore între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, de la Soci, de săptămâna trecută.

Prima reacție a SUA la noile acorduri economice ale Turciei cu Rusia a venit din partea Departamentului de Stat, care a răspuns în scris întrebărilor Bloomberg HT cu privire la întâlnirea liderilor de la Soci.

„Turcia și-a exprimat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse, iar președintele Erdogan a caracterizat agresiunea Rusiei drept inacceptabilă.Urmărim datele cu atenție și, până acum, se pare că nu există nicio dovadă de bani din Rusia ajunși ilegal în Turcia.”, susține reprezentantul SUA.

5 bănci turcești adoptă sistemul rusesc

Într-o declarație comună după summitul de la Soci din Rusia, care a promis o cooperare economică mai profundă, cei doi lideri au subliniat rolul cheie al relațiilor de încredere dintre țările lor pentru stabilitatea regională și internațională și au promis că își vor spori cooperarea în comerț și în domeniul energie.

Plata în ruble va fi o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a informat Erdoğan la întoarcerea de la discuțiile cu liderul rus, adăugând că cinci bănci turcești au adoptat sistemul rusesc de carduri de plată, Mir.

Sistemul, care le permite rușilor care locuiesc în Turcia să facă achiziții folosind cardurile lor de credit sau de debit într-un moment în care Visa și Mastercard și-au încetat operațiunile.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org