„Bedesten” este un bazar acoperit cu cupole groase, care funcționa ca un centru comercial, unde se vindeau textile și bijuterii prețioase și era o formă timpurie de bancă în care localnicii își puteau depozita bunurile de lux.
Dacă Marele Bazar din Istanbul este strămoșul centrelor comerciale moderne, bedesten, un bazar este primul exemplu de cutie de valori, precum cele găsite în bănci.
Etimologia cuvântului
Bedesten este un cuvânt împrumutat din persanul „bazzazistan”, care este derivat din „bazzaz”, care înseamnă „draper”.
Certificatul de fundație al bedestenului construit la ordinul sultanului Mehmed Cuceritorul definește clădirea ca „souk al-bazzazeen”, adică un bazar de draperie. Pe vremea aceea, țesătura era obiectul cel mai valoros, dar mai târziu au început să fie comercializate și alte bunuri de lux.
Istanbul:Cele 3 centre comerciale
Există trei tipuri de bedesten în Istanbul: două dintre ele sunt în Marele Bazar, iar celălalt este situat în cartierul Galata.
Cel mai vechi dintre cele două din Marele Bazar datează din timpul domniei lui Mehmed Cuceritorul și este numit Vechiul Bedesten, precum și Bedestenul pietrelor prețioase, în urma licitațiilor făcute acolo.
În ceea ce privește omologul său mai tânăr, este cunoscut sub numele de Sandal Bedesten, deoarece acolo erau vândute cârpe din amestec de bumbac și mătase numite „sandale”.
„Să ți fie frică de haji”
Negustorii care făceau comerț erau numiți „haja”, adică negustor. În acele vremuri, a deveni haja era cea mai înaltă poziție pe care o putea realiza un comerciant.
O zicală veche spune „Să ți fie frică de haji și hodja precum îți este frică de noaptea întunecată”. În această zicală, „haji” înseamnă ofițerul fiscal și „hodja” înseamnă comerciantul și mesajul este că acești doi te pot face să pierzi bani dacă ești orbit.
Bedestens, care erau clădiri din piatră acoperite cu cupole groase, ziduri groase de șase metri și uși de fier pe patru laturi, erau locuri sigure păzite de paznici noaptea. De aceea, banii precum și alte obiecte de valoare au fost păstrate în seifuri și depozitate în ele. Pentru securitate suplimentară, au existat camere speciale subterane și cufere sub magazine pentru a depozita obiecte de valoare. În timpul domniei sultanului Mahmud al II-lea, o cameră de rugăciune din lemn a fost adăugată la bedesten din Marele Bazar.
Situat în Bazarul Perşembe, Galata Bedesten era mult mai mic decât bedestens din Marele Bazar. Alte bedestens existau și în orașele otomane în care comerțul era vibrant.