Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”, citat de Turkish Minutes.
Jurnaliștii au primit sentințele sub diverse acuzații care includeau „insultă”, „spionaj” și „apartenență la o organizație teroristă”.
Mai mult, 48 de lucrători mass-media au fost reținuți în 2020, iar 430 de jurnaliști au fost luați în custodie în ultimii cinci ani.
Potrivit raportului, cel puțin 18 jurnaliști au fost agresați în 2020, cu încă șapte amenințați, în timp ce numărul atacurilor care vizează membrii presei în ultimii cinci ani a ajuns la 139.
De asemenea, accesul la cel puțin 1.358 de adrese URL care conțin știri despre probleme de corupție, nereguli, trafic de droguri și abuz sexual în Turcia a fost interzis de către instanțele penale.
Statul cenzurează presa critică la adresalui Erdogan
Agenția de publicitate pentru presă din Turcia (BİK), organismul de stat responsabil cu reglementarea reclamelor publicitare finanțate public în mass-media, a blocat articolele a cinci ziare critice asupra guvernului pentru 276 de zile în total în 2020, se arată în raport.
Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune (RTÜK) a impus anul trecut amenzi în valoare totală de aproximativ 19 milioane TL (2,5 milioane dolari) pentru posturile de televiziune critice asupra guvernului turc față de AKP-ul de guvernământ care a inclus Fox TV, Tele 1 și Halk TV.
Turcia se află pe locul 154 între 180 de țări în Indicele mondial pentru libertatea presei din 2020 publicat de Reporters Without Borders (RSF). Potrivit bazei de date „Jurnaliștii închiși și căutați în Turcia” de la Stockholm Center for Freedom, 174 de jurnaliști se află în prezent în spatele gratiilor, în timp ce 167 sunt căutați de către autoritățile turce.