sâmbătă, iunie 22, 2024

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19,  pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat, conform Gazete Duvar. 

Ministerul Fahrettin Koca a declarat că efectele secundare cele mai frecvent raportate ale vaccinului au fost următoarele: „oboseală, cefalee, febră, dureri musculare / articulare, vărsături, diaree, erupții cutanate, umflături în locul în care a fost administrată injecția.”

„Este nevoie de câteva săptămâni în medie pentru ca vaccinul să dezvolte suficienți anticorpi care să lupte împotriva virusului, dar același nivel de protecție s-ar putea să nu se dezvolte la toată lumea”, afirmă Koca.

Măsurile contra COVID-19 rămân valabile

Deși persoanele vaccinate ar putea fi protejate  într-o anumită măsură, ar putea transmite în continuare boala, prin urmare, îndeamnă pe toată lumea să respecte în continuare regulile de purtare a măștii, acordând atenție distanțelor sociale și regulilor de igienă.

„Până când ministerul nu anunță că nu mai sunt necesare măsuri, oamenii trebuie să le respecte”, afirmă ministrul.

Mai mult, persoanele care au prins și depășit deja virusul nu vor fi vaccinate, deoarece anticorpii existenți vor proteja organismul.

Campania de vaccinare a fost lansat pe 14 ianuarie, începând cu lucrătorii din domeniul sănătății apoi, incluzând persoanele în vârstă. Peste 600.000 de persoane au fost vaccinate în primele două zile, dar ritmul a încetinit de atunci până la aproximativ 100.000 de persoane pe zi.

Țara a primit deja primul lot de 3 milioane de doze de vaccin pe 30 decembrie. Aceste 3 milioane de doze vor fi administrate la trei milioane de persoane și vor primi a doua doză din al doilea lot de vaccin în 28 de zile.

Turcia a încheiat, de asemenea, un acord cu compania germană BioNTech, planificând să primească 1 milion de doze până în februarie și să primească încă 4 milioane de doze până la sfârșitul lunii aprilie.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.