sâmbătă, aprilie 9, 2022

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP), conform Stockholm Center for Freedome 

Potrivit unui raport al Free Web Turkey, o platformă care monitorizează interzicerea internetului în Turcia, în 12 luni, 1.910 articole au fost cenzurate, în timp ce 26 de site-uri de știri au fost blocate.

Raportul intitulat „Sfârșitul știrilor: cenzura internetului în Turcia”, a identificat 150 de decizii ale instanței, de blocare a 1.910 adrese URL și arată că guvernul și Judecățile penale de pace cenzurează în mare măsură conținutul critic la adresa  conducerii.

Articolele de știri interzise includeau un raport despre un oficial AKP din provincia de vest Manisa, care ar fi forțat o femeie în căutare de loc de muncă, să întrețină cu acesta relații sexuale.

Raportul enumera știri interzise despre cercul apropiat al lui Erdoğan, care includea prima doamnă Emine Erdoğan care deține o geantă 50.000 de dolari în mijlocul  crizei economice  cu care se confruntă țara.

Știri despre ginerule lui Erdogan interzise

Ankara a interzis, de asemenea, publicului, să primească informații despre Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan și fost ministru al trezoreriei și finanțelor, cu privire la achiziționarea de terenuri într-o zonă în care guvernul a dezvăluit ulterior planurile de a construi Kanal Istanbul, un canal artificial de navigare.

Guvernul turc a adoptat anul trecut o controversată lege a rețelelor sociale care impunea ca platformele să numească un reprezentantal acestora  în Turcia, în încercarea de a pune în aplicare ordinele judecătorești de eliminare a conținutului în termen de 48 de ore.

Mai mult, Turcia deţine recordul mondial în ceea ce priveşte numărul jurnaliştilor care se află după gratii, se arată într-un raport dat publicităţii luni de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) şi citat de AFP.  

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.