marți, mai 21, 2024

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP), conform Stockholm Center for Freedome 

Potrivit unui raport al Free Web Turkey, o platformă care monitorizează interzicerea internetului în Turcia, în 12 luni, 1.910 articole au fost cenzurate, în timp ce 26 de site-uri de știri au fost blocate.

Raportul intitulat „Sfârșitul știrilor: cenzura internetului în Turcia”, a identificat 150 de decizii ale instanței, de blocare a 1.910 adrese URL și arată că guvernul și Judecățile penale de pace cenzurează în mare măsură conținutul critic la adresa  conducerii.

Articolele de știri interzise includeau un raport despre un oficial AKP din provincia de vest Manisa, care ar fi forțat o femeie în căutare de loc de muncă, să întrețină cu acesta relații sexuale.

Raportul enumera știri interzise despre cercul apropiat al lui Erdoğan, care includea prima doamnă Emine Erdoğan care deține o geantă 50.000 de dolari în mijlocul  crizei economice  cu care se confruntă țara.

Știri despre ginerule lui Erdogan interzise

Ankara a interzis, de asemenea, publicului, să primească informații despre Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan și fost ministru al trezoreriei și finanțelor, cu privire la achiziționarea de terenuri într-o zonă în care guvernul a dezvăluit ulterior planurile de a construi Kanal Istanbul, un canal artificial de navigare.

Guvernul turc a adoptat anul trecut o controversată lege a rețelelor sociale care impunea ca platformele să numească un reprezentantal acestora  în Turcia, în încercarea de a pune în aplicare ordinele judecătorești de eliminare a conținutului în termen de 48 de ore.

Mai mult, Turcia deţine recordul mondial în ceea ce priveşte numărul jurnaliştilor care se află după gratii, se arată într-un raport dat publicităţii luni de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) şi citat de AFP.  

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.