vineri, septembrie 9, 2022

Cazul unui scriitor turco-armean:„Este obligat să părăsească voluntar Grecia în termen de 15 zile. ”


Un tribunal grec a ordonat eliberarea unui scriitor turco-armean cu condiția ca acesta să părăsească țara în termen de două săptămâni, conform Ambasadei Armeniei de la Atena, citat de Turkish Minutes.

Ambasada Armeniei a informat într-o declarație pe Facebook că o instanță administrativă a anunțat că lingvistul Sevan Nișanyan, 65 de ani, va fi eliberat. 

„Potrivit deciziei, el este obligat să părăsească voluntar Grecia în termen de 15 zile. Întrucât Sevan Nișanyan este cetățean armean, poate pleca în Armenia dacă dorește”, se arată în postare.

Poliția greacă a refuzat săptămâna trecută să spună de ce nu i-a fost reînnoit permisul de ședere.Ambasada Armeniei a declarat  că „ia toate măsurile posibile pentru a rezolva cazul”.

Ce s-a întâmplat?

Nișanyan a fost închis în Turcia în 2014 pentru presupusa construcție ilegală de clădiri, acuzații despre care el spune că au fost o pedeapsă pentru opiniile sale deschise despre restricțiile asupra libertății de exprimare în țară. El a fugit dintr-o închisoare cu securitate redusă în 2017 și a cerut azil în Grecia.

Nișanyan fusese condamnat anterior în Turcia pentru blasfemie în legătură cu un articol de pe blog-ul personal din 2012, în care a postat un film anti-islam care l-a ridiculizat pe profetul Mahomed, fapt care a stârnit proteste furioase în întreaga lume.

În mod obișnuit, instanțele grecești refuză să extrădeze către Turcia persoanele care spun că se confruntă cu persecuția pentru opiniile lor acolo.

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Serviciu religios la o biserică armeană veche de 1.100 de ani. Slujba are loc doar o dată pe an

O biserică armeană veche de 1.100 de ani din provincia Van din estul Turciei a găzduit cea de-a zecea liturghie specială, pe...

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Concert Tarkan: Balcoanele apartamentelor din zonă închiriate cu până la 500 de dolari

Faimosul cântăreț, Tarkan a anunțat un concert în provincia vestică din Izmir, care a provocat o nebunie în întregul oraș, conform Hurriyet Daily News.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...