sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cazul unui scriitor turco-armean:„Este obligat să părăsească voluntar Grecia în termen de 15 zile. ”


Un tribunal grec a ordonat eliberarea unui scriitor turco-armean cu condiția ca acesta să părăsească țara în termen de două săptămâni, conform Ambasadei Armeniei de la Atena, citat de Turkish Minutes.

Ambasada Armeniei a informat într-o declarație pe Facebook că o instanță administrativă a anunțat că lingvistul Sevan Nișanyan, 65 de ani, va fi eliberat. 

„Potrivit deciziei, el este obligat să părăsească voluntar Grecia în termen de 15 zile. Întrucât Sevan Nișanyan este cetățean armean, poate pleca în Armenia dacă dorește”, se arată în postare.

Poliția greacă a refuzat săptămâna trecută să spună de ce nu i-a fost reînnoit permisul de ședere.Ambasada Armeniei a declarat  că „ia toate măsurile posibile pentru a rezolva cazul”.

Ce s-a întâmplat?

Nișanyan a fost închis în Turcia în 2014 pentru presupusa construcție ilegală de clădiri, acuzații despre care el spune că au fost o pedeapsă pentru opiniile sale deschise despre restricțiile asupra libertății de exprimare în țară. El a fugit dintr-o închisoare cu securitate redusă în 2017 și a cerut azil în Grecia.

Nișanyan fusese condamnat anterior în Turcia pentru blasfemie în legătură cu un articol de pe blog-ul personal din 2012, în care a postat un film anti-islam care l-a ridiculizat pe profetul Mahomed, fapt care a stârnit proteste furioase în întreaga lume.

În mod obișnuit, instanțele grecești refuză să extrădeze către Turcia persoanele care spun că se confruntă cu persecuția pentru opiniile lor acolo.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.