sâmbătă, aprilie 9, 2022

Cazul asasinării ambasadorului rus în Turcia: O organizație de la Bruxelles respinge afirmațiile Turciei

Organizația neguvernamentală cu sediul la Bruxelles a revizuit rechizitoriul procesului privind asasinarea ambasadorului rus în Turcia, respinge afirmațiile guvernului turc conform căruia făptuitorul era un adept al mișcării Gülen, relatează Turkish Minutes.

Organizația” Solidaritatea cu ceilalți”  susține că sistemul judiciar turc se află sub influența guvernului turc, luând în considerare deciziile sale înainte și după încercarea de lovitură de stat din 2016. 

„Un răspuns al departamentului anti-terorism al poliției turce la acuzații indică faptul că unitățile de securitate nu au găsit nicio relație între Altıntaș și familia sa apropiată cu mișcarea Gulen.Procedura de anchetă a cazului de asasinare este o urmărire a epurării în masă, represiunii și arestării guvernului turc, care a atins vârful după tentativă de lovitură de stat din iulie 2”, a subliniat organizația.

ONG-ul a susținut, de asemenea, că Altıntaș ar fi putut fi trăi, dar poliția l-a ucis cu 13 împușcături, ceea ce ridică întrebarea dacă au existat partide la putere care nu doreau ca el să depună mărturie.

Motivele poliției pentru uciderea lui Altıntaș ar fi fost că „el ar putea fi un sinucigaș”, procurorul afirmând în rechizitoriu :  „chiar dacă criminalul ar fi fost capturat în viață, el nu ar fi dat nicio informație”.

Ce s-a întâmplat?

Andrei Karlov, care a fost ambasadorul Rusiei în Turcia din 2013, a fost împușcat în timp ce vorbea la o expoziție de artă care se deschidea în Ankara, în decembrie 2016 de Mevlüt Mert Altıntaș, un polițist care a fost ucis de poliție la  câteva momente , aproape de scenă după asasinare.

Polițistul ar fi strigat „Allahu Akbar” și „Nu uitați de Alep!” când a deschis focul în timpul expoziției, referindu-se aparent la implicarea Rusiei în Siria. Rapoartele mass-media turcești bazate pe dovezi solide au arătat că ofițerul de poliție se numără printre participanții la un cerc de studii condus de predicatorul islamist radical Nurettin Yıldız, un susținător ferm al președintelui Erdoğan.

De asemenea, a fost raportat anterior că Altıntaș, care era angajat ca ofițer de poliție, a primit 30 de bonusuri emise de către guvernul AKP în perioada de doi ani și jumătate dinaintea asasinatului.

Monitorul pentru drepturile omului a mai spus că Altıntaș lucra în continuare pentru departamentul de poliție la sfârșitul anului 2016, moment în care guvernul turc a eliminat zeci de mii de ofițeri de poliție considerați membri ai mișcării Gülen, chiar și cei care aveau doar contact cu oameni din mișcare ca colegi de muncă, înainte și după încercarea de lovitură de stat din 2016.

Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdoğan a dat vina pe mișcarea Gülen pentru ucidere, iar procurorul Adem Akıncı, care a investigat crima, a susținut că Altıntaș are legături cu mișcarea și încearcă să tensioneze relațiile turco-ruse.

Akıncı a cerut condamnări pe viață pentru opt inculpați din dosar pentru „încercarea de a răsturna ordinea constituțională”, în timp ce a solicitat închisoare suplimentară pentru cinci dintre inculpați pentru a că ar fi membri ai mișcării Gülen, pe care guvernul turc îi etichetează drept grup terorist și acuză că ar fi orchestrat lovitura de stat eșuată din 2016.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca