joi, aprilie 25, 2024

Erdogan criticat pentru deschiderea universităților doar pentru femei în 2021. Opoziția susțin că va crea femei “educate și supuse”

Planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru deschiderea universităților doar pentru femei fac parte dintr-o încercare a guvernului de a crea femei educate, dar ascultătoare, a declarat miercuri, parlamentarul opoziției, Aylin Nazlıaka, citat de Ahval News.

Observațiile președintelui filialelor femeilor din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican, vin după publicarea, marți, a Programului prezidențial anual al Turciei pentru anul 2121 în Monitorul Oficial, care include universități inspirate din Japonia, destinate exclusiv femeilor.

„Guvernul (Justiție și Dezvoltare) AKP a evaluat până astăzi femeile prin insistența sa asupra a trei copii și opoziția față de avort, drepturile la pensie alimentară și Convenția de la Istanbul.Și acum încearcă să creeze un tip de femeie care este educată și supusă.” a declarat Nazlıaka.

Guvernul lui Erdogan a cerut ca fiecare femeie din țară să aibă minimum trei copii și a propus limite privind drepturile la avort și a cerut retragerea țării din Convenția de la Istanbul, un tratat al Consiliului Europei privind drepturile omului împotriva violenței domestice și de gen.

Erdoğan a cerut pentru prima dată Consiliul pentru Învățământul Superior (YÖK) – organismul superior de învățământ al țării – pentru crearea tuturor universităților feminine în iulie anul trecut, după o vizită în Japonia, unde 10 la sută din instituțiile de învățământ superiore sunt alocate strict pentru utilizarea elevelor.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org