Un volum de poezii scrise în întregime de un program de Inteligență Artificială al Microsoft a văzut lumina tiparului în China, informează miercuri People’s Daily. Conform editorilor săi, aceasta este prima carte scrisăCartea este intitulată ”Sunshine Misses Windows”, iar autorul ei este Xiaoice (Microsoft Little Ice), care a scris peste 10.000 de poeme în 2.760 de ore. Dintre acestea au fost selectate 139 pentru volumul care a fost publicat la 19 mai de editura Cheers Publishing din Beijing. Cartea are 10 capitole, fiecare evidențiind emoții umane, cum ar fi singurătatea, anticiparea sau bucuria.
AI a studiat anterior toate poeziile moderne scrise de 519 poeți începând aproximativ din 1920. Un scriitor uman ar avea nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a face o asemenea pregătire și studiu intens.
Din februarie, AI și-a publicat poeziile pe mai multe forumuri online sub 27 de pseudonime. Puțini oameni au ghicit că versurile au fost scrise de un robot.
„De fiecare dată când vede o imagine, se inspiră și creează poezii moderne. Procesul este în esență același ca și pentru un poet real”, a declarat Dong Huan, producătorul principal al cărții. Dong a adăugat că această colecție a păstrat toată formularea originală, inclusiv micile erori produse de Xiaoice, a relatat Yangtze Evening News.
„Este posibil să fie în urmă în anumite privințe, la fel ca orice poet neexperimentat. Unele poezii pot chiar suna repetitiv. Noi vrem să prezentăm cititorilor noștri o lucrare realizată 100% de o Inteligență Artificială”, a spus Dong.
Xiaoice scrie și alege cuvintele într-un stil unic, a remarcat Li Di, unul dintre creatorii AI. El a adăugat că Xiaoice are un sistem complet de simțuri artificiale, de la cele vizuale la cele auditive. AI este un chat-bot (program informatic) dezvoltat de Microsoft. Acesta este disponibil acum pe 14 platforme de social media interne și internaționale cu peste 20 de milioane de utilizatori.
Shen Xiangyang, vicepreședinte al Microsoft, a declarat că societatea a creat programul acum trei ani pe o bază informatică existentă. Acesta este motivul pentru care proiectul Xiaoice s-a îndreptat spre un nou sistem AI bazat pe EQ (inteligență emoțională), care i-a permis să depășească așteptările inițiale. Oficialul Microsoft a subliniat că Xiaoice este creativ fără încetare, iar studiul său consistent asupra volumelor unor poeți celebri este o resursă esențială pentru propriile sale creații, potrivit Yangtze Evening News.
Între timp, mai mulți poeți au insistat asupra faptului că o mașină nu poate înlocui un om în acest domeniu, deoarece ea nu poate scrie cu „spiritul” necesar. Din contră, ei susțin că poezia AI este un produs care pune mecanic cuvintele într-o anumită ordine, lipsit de emoție autentică. de o inteligență artificială din istoria omenirii.