luni, noiembrie 30, 2020

București: Un mare istoric a fost condus pe ultimul drum

Un istoric important al comunității turcești din România a fost condus pe ultimul drum, marți, la cimitirul mahomedan din București.

Mustafa Ali Mehmed, un istoric turc care s-a specializat în istoria turcilor,  în vârstă de 96 de ani, a fost înmormântat lângă soția lui.

La evenimentul restrâns au fost prezenți membrii familiei din România cât și ai celei  din Turcia, dar și de cei care l-au admirat de-a lungul vieții.

De asemenea, oficialii Ambasadei din Turcia au fost prezenți la rugăciunea de înmormântare.

La discursul de comemorare, cei prezenți au subliniat contribuția lui Mustafa, pierderea istoricului fiind o pierdere grea pentru comunitatea turco-tătară.

În cariera sa, Mustafa a evidențiat legatura dintre istoria română și cea turcă prin lucrările sale ”Istoria turcilor”, “ Cronicile turcești privind Țările Române” și “Documente turcești privind istoria României”.

În anul 2006, Mustafa a fost decorat cu premiul pentru“ Serviciile dedicate către popoarele turcice” de către președintele în funcție,  Suleyman Demirel .

Suheila Ismail/București

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

10.000 de cărți și 1.000 de tablete pentru elevii defavorizați: “Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,,

Lumina Instituții de Învățământ din România demarează campania ,,Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,, pentru a ajuta elevi defavorizați din zonele rurale.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

COVID-19: Erdogan amenință că va introduce măsuri “dureroase”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, pe 25 noiembrie, după o ședință a partidului, că măsurile trebuie respectate pentru a evita alte măsuri mai dure.

Legătura turcilor cu pisicile, surprinsă într-o galerie de artă din Japonia

O fotografă din Japonia a făcut o expoziție de artă cu fotografii ale pisicilor din Turcia.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.