joi, aprilie 25, 2024

București: Un mare istoric a fost condus pe ultimul drum

Un istoric important al comunității turcești din România a fost condus pe ultimul drum, marți, la cimitirul mahomedan din București.

Mustafa Ali Mehmed, un istoric turc care s-a specializat în istoria turcilor,  în vârstă de 96 de ani, a fost înmormântat lângă soția lui.

La evenimentul restrâns au fost prezenți membrii familiei din România cât și ai celei  din Turcia, dar și de cei care l-au admirat de-a lungul vieții.

De asemenea, oficialii Ambasadei din Turcia au fost prezenți la rugăciunea de înmormântare.

La discursul de comemorare, cei prezenți au subliniat contribuția lui Mustafa, pierderea istoricului fiind o pierdere grea pentru comunitatea turco-tătară.

În cariera sa, Mustafa a evidențiat legatura dintre istoria română și cea turcă prin lucrările sale ”Istoria turcilor”, “ Cronicile turcești privind Țările Române” și “Documente turcești privind istoria României”.

În anul 2006, Mustafa a fost decorat cu premiul pentru“ Serviciile dedicate către popoarele turcice” de către președintele în funcție,  Suleyman Demirel .

Suheila Ismail/București

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.