vineri, aprilie 19, 2024

București: Oficialii de la Ambasada Turciei au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed

Oficialii de la Ambasada Turciei din București au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed.

Ziaristul turc, Necdet Celik alături de un coleg al său, au fost, marți, la cimitirul musulman din Bucureşti, pentru a face articol despre înmormântarea marelui istoric şi turcolog din comunitatea turco-tătara, Mustafa Ali Mehmed.

Deși, erau încă doi jurnaliștii la eveniment, viceconsulul, Sait Evren Güner l-a oprit pe Necdet Celik din a mai filma, iar un angajat de la cimitirul mahomedan, Mehmet Oner, a încercat să spargă telefonul colegului.

Mai mult, ambasadorul Fusun Aramaz a ordonat angajaților instituției să sune jandarmii pe motiv că la eveniment se află “teroriștii căutați”.

“Am întârziat intenționat, pentru ca ştiam că vor veni cei de la ambasadă și nu am doream să intru în conflict.Când am început să filmez rugăciunea, nu a trecut un minut și viceconsulul Sait Evren Güner a intervenit şi mi-a închis camera video.Eu filmam cu telefonul. Nu am vrut să ne certăm în fața oamenilor, m-am depărtat și viceconsulul a venit la mine și mi- a spus că aici este teritoriul Turciei,nu pot filma, chiar dacă ceea ce filmez nu are legătură cu statul turc. Am spus că alți doi ziarişti urmăresc acest eveniment, dar mi-a replicat că celor doi le-a dat voie.Am precizat că la intrare nu am fost oprit de nimeni, nu există niciun anunț pentru acreditare și am participat la mai multe evenimente similare în anii trecuți. Viceconsulul  a insistat să ies, chiar m- a amenințat că va chema jandarmii. Am aflat mai târziu că ambasadorul Fusun Aramaz a chemat jandarmii spunând, <<La cimitirul mahomedan sunt teroriștii căutați>>’,  a declarat jurnalistul turc.

La fina, viceconsulul Sait Evren Güner, împreună Ali Kılıçarslan Kopuz, au decis să-i dea afară pe cei doi ziariști.

Jurnalistul consideră că acest atac vine după protestul, de duminică, din Piața Constituției, împotriva condițiilor de detenției în care sunt ținuți deținuții politici din Turcia. 

“Am fost gonit de pe teritoriul Turciei, dar în România, nu în Turcia. Ieri, tot aici, am făcut o filmare fără nicio problemă. Mai ales, familia decedatului nu a anunțat nicio restricție pentru ceremonie.” a afirmat Celik. 

Necdet Celik şi colegul său, Hayri Gul au mai scris mai multe articole despre lucrările profesorului Mustafa Ali Mehmed, făcând chiar interviu cu istoricul faimos, dar nu au putut să marcheze evenimentul înmormântării sale.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.