luni, ianuarie 25, 2021

Bihor: Monografia Peșterii Meziad, la a doua ediție

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a scos de sub tipar cea de a doua ediție a monografiei ‘Cartea Peșterii Meziadului,’ peștera – o catedrală subpământeană de peste 7.500 de metri – fiind considerată multă vreme cea mai lungă din România.

Peștera Meziad este deosebită datorită descoperirilor arheologice și paleontologice, cu fenomene carstice — gen speleoterme, adică concrețiuni de peșteră, galerii și pod natural, de o frumusețe aparte și o mare diversitate de specii de lilieci și alte viețuitoare de peșteră.

 

La redactarea lucrării, cu fotografii color, schițe și trasee interioare, și-au adus contribuția speologul Viorel Lascu, arheologul Călin Ghemiș, geologul Matyasi Ludovic, biospeologul Ioana Nicoleta Meleg, paleontologul Marius Robu, expertul Tudor Rus, ziaristul Florin Budea.

imageResize(1)Cartea pune în evidență și cercetările efectuate aici de Gheorghe Racoviță (nepotul lui Emil Racoviță) care a realizat, între 1968 și 1974 împreună cu Valentin Crăciun și Teodor Rusu, prima cartografiere complexă a Peșterii Meziadului. Pe lângă carte, a mai fost realizată o hartă actualizată a Munților Pădurea Craiului, ce se dorește a fi o destinație de ecoturism, care cuprinde toate obiectivele și traseele, foarte exacte, identificate prin GPS, cu informații în română și engleză, fiind plastifiată, pentru a fi foarte rezistentă la apă și folosire îndelungată. Apariția celei de a doua ediții a ‘Cărții Peșterii Meziadului’ a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Multă vreme a fost considerată cea mai lungă peșteră din România. Cu peste 7.500 de metri, peștera are, din anul 2012, un traseu subteran amenajat modern pe o lungime de 1.100 de metri.

Descoperită în 1857, Peștera Meziad a fost amenajată parțial în timp pentru vizitare, dar abia după preluarea, în anul 2012, de către CAPDD și modernizare cu fonduri din surse externe, a devenit o peșteră turistică, model de conservare și protecție a valorilor naturale din România. Sistemul de iluminare a adâncurilor Peșterii Meziadului este prietenos cu natura. Cele 300 de lămpi au un consum total mai mic decât cel al unui corp de iluminat stradal și împiedică apariția ‘lampenflorei’. Traseul amenajat este un circuit pentru a cărui parcurgere, unui grup ce numără maxim 50 de persoane îi sunt necesare circa 45 de minute. Sursa.Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,