20.7 C
București
vineri, septembrie 18, 2020

Bihor: Monografia Peșterii Meziad, la a doua ediție

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a scos de sub tipar cea de a doua ediție a monografiei ‘Cartea Peșterii Meziadului,’ peștera – o catedrală subpământeană de peste 7.500 de metri – fiind considerată multă vreme cea mai lungă din România.

Peștera Meziad este deosebită datorită descoperirilor arheologice și paleontologice, cu fenomene carstice — gen speleoterme, adică concrețiuni de peșteră, galerii și pod natural, de o frumusețe aparte și o mare diversitate de specii de lilieci și alte viețuitoare de peșteră.

 

La redactarea lucrării, cu fotografii color, schițe și trasee interioare, și-au adus contribuția speologul Viorel Lascu, arheologul Călin Ghemiș, geologul Matyasi Ludovic, biospeologul Ioana Nicoleta Meleg, paleontologul Marius Robu, expertul Tudor Rus, ziaristul Florin Budea.

imageResize(1)Cartea pune în evidență și cercetările efectuate aici de Gheorghe Racoviță (nepotul lui Emil Racoviță) care a realizat, între 1968 și 1974 împreună cu Valentin Crăciun și Teodor Rusu, prima cartografiere complexă a Peșterii Meziadului. Pe lângă carte, a mai fost realizată o hartă actualizată a Munților Pădurea Craiului, ce se dorește a fi o destinație de ecoturism, care cuprinde toate obiectivele și traseele, foarte exacte, identificate prin GPS, cu informații în română și engleză, fiind plastifiată, pentru a fi foarte rezistentă la apă și folosire îndelungată. Apariția celei de a doua ediții a ‘Cărții Peșterii Meziadului’ a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Multă vreme a fost considerată cea mai lungă peșteră din România. Cu peste 7.500 de metri, peștera are, din anul 2012, un traseu subteran amenajat modern pe o lungime de 1.100 de metri.

Descoperită în 1857, Peștera Meziad a fost amenajată parțial în timp pentru vizitare, dar abia după preluarea, în anul 2012, de către CAPDD și modernizare cu fonduri din surse externe, a devenit o peșteră turistică, model de conservare și protecție a valorilor naturale din România. Sistemul de iluminare a adâncurilor Peșterii Meziadului este prietenos cu natura. Cele 300 de lămpi au un consum total mai mic decât cel al unui corp de iluminat stradal și împiedică apariția ‘lampenflorei’. Traseul amenajat este un circuit pentru a cărui parcurgere, unui grup ce numără maxim 50 de persoane îi sunt necesare circa 45 de minute. Sursa.Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.