vineri, aprilie 8, 2022

Bihor: Monografia Peșterii Meziad, la a doua ediție

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a scos de sub tipar cea de a doua ediție a monografiei ‘Cartea Peșterii Meziadului,’ peștera – o catedrală subpământeană de peste 7.500 de metri – fiind considerată multă vreme cea mai lungă din România.

Peștera Meziad este deosebită datorită descoperirilor arheologice și paleontologice, cu fenomene carstice — gen speleoterme, adică concrețiuni de peșteră, galerii și pod natural, de o frumusețe aparte și o mare diversitate de specii de lilieci și alte viețuitoare de peșteră.

 

La redactarea lucrării, cu fotografii color, schițe și trasee interioare, și-au adus contribuția speologul Viorel Lascu, arheologul Călin Ghemiș, geologul Matyasi Ludovic, biospeologul Ioana Nicoleta Meleg, paleontologul Marius Robu, expertul Tudor Rus, ziaristul Florin Budea.

imageResize(1)Cartea pune în evidență și cercetările efectuate aici de Gheorghe Racoviță (nepotul lui Emil Racoviță) care a realizat, între 1968 și 1974 împreună cu Valentin Crăciun și Teodor Rusu, prima cartografiere complexă a Peșterii Meziadului. Pe lângă carte, a mai fost realizată o hartă actualizată a Munților Pădurea Craiului, ce se dorește a fi o destinație de ecoturism, care cuprinde toate obiectivele și traseele, foarte exacte, identificate prin GPS, cu informații în română și engleză, fiind plastifiată, pentru a fi foarte rezistentă la apă și folosire îndelungată. Apariția celei de a doua ediții a ‘Cărții Peșterii Meziadului’ a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Multă vreme a fost considerată cea mai lungă peșteră din România. Cu peste 7.500 de metri, peștera are, din anul 2012, un traseu subteran amenajat modern pe o lungime de 1.100 de metri.

Descoperită în 1857, Peștera Meziad a fost amenajată parțial în timp pentru vizitare, dar abia după preluarea, în anul 2012, de către CAPDD și modernizare cu fonduri din surse externe, a devenit o peșteră turistică, model de conservare și protecție a valorilor naturale din România. Sistemul de iluminare a adâncurilor Peșterii Meziadului este prietenos cu natura. Cele 300 de lămpi au un consum total mai mic decât cel al unui corp de iluminat stradal și împiedică apariția ‘lampenflorei’. Traseul amenajat este un circuit pentru a cărui parcurgere, unui grup ce numără maxim 50 de persoane îi sunt necesare circa 45 de minute. Sursa.Consiliul Județean Bihor, Romanian — American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.