joi, octombrie 15, 2020

Avocatul jurnalistului arestat:“Un joc online a fost atașat la dosar, ca dovadă pentru propagandă teroristă”

Avocatul unui jurnalist arestat pentru propagandă teroristă a declarat că un joc online a fost atașat ca probă la dosar, raportează bianet.org

Kerem Karakurt, avocatul lui Emre Orman a vorbit despre acuzațiile aduse jurnalistului. O imaginea a unui joc online pe care Orman l-a jucat pe rețelele de socializare, a fost adăugată în dosarul său ca dovadă pentru „propagandă pentru o organizație teroristă”.

 „Un raport de anchetă foarte simplu ne-a fost arătat. Dar, a doua zi, am văzut că ne confruntăm cu ceva mult mai mare. Dreptul nostru la apărare a fost restricționat ”, a declarat Keren.

Declarația de presă după arestarea jurnalistului

Emre Orman a fost arestat în urma unor mesaje postate  pe rețele de socializare din 23 octombrie și arestat sub acuzația de „propagandă pentru o organizație teroristă”.

Colegii jurnalistului au susținut, pe 26 octombrie, o declarație pentru presă cu privire la arestarea sa, la filiala din Istanbul a Asociației pentru Drepturile Omului (İHD).

Jurnaliștii și reprezentații partidului HDP și partidul CHP la declarație de presă susținută pentru jurnalistul Emre Oraman.

Citind declarația pentru presă, jurnalista Buse Söğütlü a declarat: 

„Nu acceptăm arestarea lui Emre și condițiile de opresiune, amenințare și cenzură, la care jurnaliștii sunt supuși, ca ulterior  să fie condamnați.”

Principalul deputat al Partidului Popular Republican (CHP), Ali Șeker și parlamentarii Partidului Democrat al Poporului (HDP), Züleyha Gülüm și Musa Piroğlu au fost prezenți la eveniment.

„Sistemul judiciar ia decizii după instrucțiunile guvernului. Acum a devenit imposibil să vorbim despre drepturi și respectarea legii din această țară.”, a declarat Deputatul HDP, Züleyha Gülüm.

14 jurnaliști arestați în 9 luni 

În primele 9 luni ale anului 2019, 52 de jurnaliști au fost reținuți, 14 jurnaliști au fost arestați, iar 32 de anchete au fost declanșate împotriva jurnaliștilor, 330 de jurnaliști au fost judecați și 46 de jurnaliști au fost condamnați la închisoare, conform declarației de presă.Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.