joi, aprilie 25, 2024

Istoricul Ilber Oltayli: “România este o țară colorată unde fiecare își găsește locul”

İlber Oltayli, unul dintre cei mai mari istorici ai Turciei, a vizitat România, cu ocazia unor evenimente din București și Cluj. Acesta și-a scris impresiile în urma vizitei în ziarul Hurriyet, ediția publicată pe 27 octombrie. 

Oltayliı le-a împărtășește cititorilor săi informații despre rădăcinile istorice ale orașelor pe care le-a vizitat și în același timp a dezvăluit observațiile sale cu privire la schimbările României, dar și a problemelor din țară.

„Clujul este un oraș drăguț. Pe lângă bisericile rămase din Evul Mediu, se văd influențele barocului și mai ales efectele art nouveau-lui apărut la sfârșitul secolului XIX”, a scris acesta.

“Turcii din România și colegii mei români îl iubesc pe Kemal Karpat.”

Istoricul Kemal Karpat, personalitate marcantă a mediului academic universal, a murit la vârsta de 96 ani, în Statele Unite ale Americii.„Am păstrat limba română oriunde m-am dus“, spunea profesorul Karpat. El îşi luase numele după munţii Carpaţi.

Istoricul l-a reamintit pe profesorul Kemal Karpat și a vorbit despre relațiile româno-turce.

“Universitatea din Cluj este renumită și astăzi, printre instituțiile de elită din România. Împreună cu Enis Tulca, de la Universitatea Galatasaray am discutat despre Relațiile Româno-Turce și am ne-am concentrat mai ales pe Turcologia din România, pentru că se aniversau 1O ani de la fondarea catedrei și cu acest prilej am discutat și despre regretatul profesor Kemal Karpat.”

Celebrul istoric a descris România ca o țară colorată unde fiecare își găsește locul.

“ România este o țară diferită față de cele din Balcani, este o țară cu o cultură internațională, unde 17 grupuri minoritare oficial fac parte din populația României și acestea au drepturile lor culturale”,a subliniat Oltayli.

Istoricul a abordat problema emigrației 

“Aspectul României se schimbă, dar cred că există câteva probleme care nu se vor schimba ușor: populația este tot în scădere, acum,10% din populație  este în afara granițelor. În unele cazuri, bugetul național nu este îndeajuns, astfel, sunt obligați să realizeze proiectele prin investiții cu sprijinul Europei”, a scris Oltayli.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.