vineri, septembrie 2, 2022

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK) din Turcia pentru că nu a luat acțiune împotriva judecătorilor care au refuzat să-l elibereze în ciuda unei hotărâri a Curții Constituționale din Turcia, conform T24.com.tr

Avocatul jurnalistului închis după puciul eșuat, Figen Albuga Çalıkuşu a depus plângeri împotriva judecătorilor Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Abdurrahman Orkun Dağ și Seval Alaçam, în 2019 pentru că nu a pus în aplicare decizia instanței superioare conform căreia drepturile lui Altan au fost încălcate și că acesta va fi eliberat.

Cu toate acestea, HSK nu a deschis o anchetă asupra judecătorilor și, de fapt, l-a promovat pe Dağ. Figen Albuga Çalıkuşu a făcut apel la CEDO, spunând că nu numai că decizia Curții Constituționale a fost încălcată, dar HSK nu a reușit să investigheze judecătorii care erau responsabili pentru nerespectarea hotărârii.

„Au protejat patru judecători care au comis infracțiuni constituționale”, a spus Çalıkuşu, subliniind că este prima dată când o astfel de plângere împotriva HSK este depusă la CEDO.

Ce s-a întâmplat?

Unul dintre cei mai faimoși jurnaliști și academicieni ai Turciei, Altan, a fost arestat pe 10 septembrie 2016, pentru că ar fi încercat să răstoarne ordinea constituțională și a intervenit în activitatea parlamentului și a guvernului.

Jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018, iar decizia a fost menținută de Curtea Regională de Justiție din Istanbul.

Decizia a fost în cele din urmă anulată, în 2019, de Curtea Supremă de Apel, iar el a fost achitat pentru lipsă de probe. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a Turciei l-a dat în favoarea lui Altan, declarând că întemnițarea sa a încălcat drepturile sale la libertatea personală, la securitate și la libertatea de exprimare.

De asemenea, CEDO a decis pe 20 martie 2018 că Altan ar trebui eliberat și că i-au fost încălcate drepturile la libertate și libertatea de exprimare. CEDO a adăugat că autoritățile nu au fost în măsură să demonstreze vreo bază de fapt care să demonstreze că Altan a comis infracțiunile în cauză.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...