sâmbătă, aprilie 13, 2024

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK) din Turcia pentru că nu a luat acțiune împotriva judecătorilor care au refuzat să-l elibereze în ciuda unei hotărâri a Curții Constituționale din Turcia, conform T24.com.tr

Avocatul jurnalistului închis după puciul eșuat, Figen Albuga Çalıkuşu a depus plângeri împotriva judecătorilor Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Abdurrahman Orkun Dağ și Seval Alaçam, în 2019 pentru că nu a pus în aplicare decizia instanței superioare conform căreia drepturile lui Altan au fost încălcate și că acesta va fi eliberat.

Cu toate acestea, HSK nu a deschis o anchetă asupra judecătorilor și, de fapt, l-a promovat pe Dağ. Figen Albuga Çalıkuşu a făcut apel la CEDO, spunând că nu numai că decizia Curții Constituționale a fost încălcată, dar HSK nu a reușit să investigheze judecătorii care erau responsabili pentru nerespectarea hotărârii.

„Au protejat patru judecători care au comis infracțiuni constituționale”, a spus Çalıkuşu, subliniind că este prima dată când o astfel de plângere împotriva HSK este depusă la CEDO.

Ce s-a întâmplat?

Unul dintre cei mai faimoși jurnaliști și academicieni ai Turciei, Altan, a fost arestat pe 10 septembrie 2016, pentru că ar fi încercat să răstoarne ordinea constituțională și a intervenit în activitatea parlamentului și a guvernului.

Jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018, iar decizia a fost menținută de Curtea Regională de Justiție din Istanbul.

Decizia a fost în cele din urmă anulată, în 2019, de Curtea Supremă de Apel, iar el a fost achitat pentru lipsă de probe. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a Turciei l-a dat în favoarea lui Altan, declarând că întemnițarea sa a încălcat drepturile sale la libertatea personală, la securitate și la libertatea de exprimare.

De asemenea, CEDO a decis pe 20 martie 2018 că Altan ar trebui eliberat și că i-au fost încălcate drepturile la libertate și libertatea de exprimare. CEDO a adăugat că autoritățile nu au fost în măsură să demonstreze vreo bază de fapt care să demonstreze că Altan a comis infracțiunile în cauză.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..