duminică, februarie 5, 2023

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK) din Turcia pentru că nu a luat acțiune împotriva judecătorilor care au refuzat să-l elibereze în ciuda unei hotărâri a Curții Constituționale din Turcia, conform T24.com.tr

Avocatul jurnalistului închis după puciul eșuat, Figen Albuga Çalıkuşu a depus plângeri împotriva judecătorilor Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Abdurrahman Orkun Dağ și Seval Alaçam, în 2019 pentru că nu a pus în aplicare decizia instanței superioare conform căreia drepturile lui Altan au fost încălcate și că acesta va fi eliberat.

Cu toate acestea, HSK nu a deschis o anchetă asupra judecătorilor și, de fapt, l-a promovat pe Dağ. Figen Albuga Çalıkuşu a făcut apel la CEDO, spunând că nu numai că decizia Curții Constituționale a fost încălcată, dar HSK nu a reușit să investigheze judecătorii care erau responsabili pentru nerespectarea hotărârii.

„Au protejat patru judecători care au comis infracțiuni constituționale”, a spus Çalıkuşu, subliniind că este prima dată când o astfel de plângere împotriva HSK este depusă la CEDO.

Ce s-a întâmplat?

Unul dintre cei mai faimoși jurnaliști și academicieni ai Turciei, Altan, a fost arestat pe 10 septembrie 2016, pentru că ar fi încercat să răstoarne ordinea constituțională și a intervenit în activitatea parlamentului și a guvernului.

Jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018, iar decizia a fost menținută de Curtea Regională de Justiție din Istanbul.

Decizia a fost în cele din urmă anulată, în 2019, de Curtea Supremă de Apel, iar el a fost achitat pentru lipsă de probe. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a Turciei l-a dat în favoarea lui Altan, declarând că întemnițarea sa a încălcat drepturile sale la libertatea personală, la securitate și la libertatea de exprimare.

De asemenea, CEDO a decis pe 20 martie 2018 că Altan ar trebui eliberat și că i-au fost încălcate drepturile la libertate și libertatea de exprimare. CEDO a adăugat că autoritățile nu au fost în măsură să demonstreze vreo bază de fapt care să demonstreze că Altan a comis infracțiunile în cauză.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.