vineri, septembrie 22, 2023

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK) din Turcia pentru că nu a luat acțiune împotriva judecătorilor care au refuzat să-l elibereze în ciuda unei hotărâri a Curții Constituționale din Turcia, conform T24.com.tr

Avocatul jurnalistului închis după puciul eșuat, Figen Albuga Çalıkuşu a depus plângeri împotriva judecătorilor Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Abdurrahman Orkun Dağ și Seval Alaçam, în 2019 pentru că nu a pus în aplicare decizia instanței superioare conform căreia drepturile lui Altan au fost încălcate și că acesta va fi eliberat.

Cu toate acestea, HSK nu a deschis o anchetă asupra judecătorilor și, de fapt, l-a promovat pe Dağ. Figen Albuga Çalıkuşu a făcut apel la CEDO, spunând că nu numai că decizia Curții Constituționale a fost încălcată, dar HSK nu a reușit să investigheze judecătorii care erau responsabili pentru nerespectarea hotărârii.

„Au protejat patru judecători care au comis infracțiuni constituționale”, a spus Çalıkuşu, subliniind că este prima dată când o astfel de plângere împotriva HSK este depusă la CEDO.

Ce s-a întâmplat?

Unul dintre cei mai faimoși jurnaliști și academicieni ai Turciei, Altan, a fost arestat pe 10 septembrie 2016, pentru că ar fi încercat să răstoarne ordinea constituțională și a intervenit în activitatea parlamentului și a guvernului.

Jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018, iar decizia a fost menținută de Curtea Regională de Justiție din Istanbul.

Decizia a fost în cele din urmă anulată, în 2019, de Curtea Supremă de Apel, iar el a fost achitat pentru lipsă de probe. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a Turciei l-a dat în favoarea lui Altan, declarând că întemnițarea sa a încălcat drepturile sale la libertatea personală, la securitate și la libertatea de exprimare.

De asemenea, CEDO a decis pe 20 martie 2018 că Altan ar trebui eliberat și că i-au fost încălcate drepturile la libertate și libertatea de exprimare. CEDO a adăugat că autoritățile nu au fost în măsură să demonstreze vreo bază de fapt care să demonstreze că Altan a comis infracțiunile în cauză.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).