Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK) din Turcia pentru că nu a luat acțiune împotriva judecătorilor care au refuzat să-l elibereze în ciuda unei hotărâri a Curții Constituționale din Turcia, conform T24.com.tr
Avocatul jurnalistului închis după puciul eșuat, Figen Albuga Çalıkuşu a depus plângeri împotriva judecătorilor Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Abdurrahman Orkun Dağ și Seval Alaçam, în 2019 pentru că nu a pus în aplicare decizia instanței superioare conform căreia drepturile lui Altan au fost încălcate și că acesta va fi eliberat.
Cu toate acestea, HSK nu a deschis o anchetă asupra judecătorilor și, de fapt, l-a promovat pe Dağ. Figen Albuga Çalıkuşu a făcut apel la CEDO, spunând că nu numai că decizia Curții Constituționale a fost încălcată, dar HSK nu a reușit să investigheze judecătorii care erau responsabili pentru nerespectarea hotărârii.
„Au protejat patru judecători care au comis infracțiuni constituționale”, a spus Çalıkuşu, subliniind că este prima dată când o astfel de plângere împotriva HSK este depusă la CEDO.
Ce s-a întâmplat?
Unul dintre cei mai faimoși jurnaliști și academicieni ai Turciei, Altan, a fost arestat pe 10 septembrie 2016, pentru că ar fi încercat să răstoarne ordinea constituțională și a intervenit în activitatea parlamentului și a guvernului.
Jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018, iar decizia a fost menținută de Curtea Regională de Justiție din Istanbul.
Decizia a fost în cele din urmă anulată, în 2019, de Curtea Supremă de Apel, iar el a fost achitat pentru lipsă de probe. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a Turciei l-a dat în favoarea lui Altan, declarând că întemnițarea sa a încălcat drepturile sale la libertatea personală, la securitate și la libertatea de exprimare.
De asemenea, CEDO a decis pe 20 martie 2018 că Altan ar trebui eliberat și că i-au fost încălcate drepturile la libertate și libertatea de exprimare. CEDO a adăugat că autoritățile nu au fost în măsură să demonstreze vreo bază de fapt care să demonstreze că Altan a comis infracțiunile în cauză.