miercuri, aprilie 24, 2024

Avertismentele preşedintelui Eurogroup referitor la Brexit

 Președintele Eurogroup ( grup al miniștrilor de finanțe ai zonei euro)    Jeroen Dijsselbloem avertizează împotriva „alegerii” unui „Brexit dur”de către Marea Britanie

 Un „Brexit dur” – adică plecarea fără compromis din Uniunea Europeană – ar fi „alegerea” britanicilor, nu a europenilor, a avertizat luni Jeroen Dijsselbloem, președintele miniștrilor de finanțe ai zonei euro (Eurogroup), reuniți la Luxembourg( AFP.)

„Este alegerea lor să se îndrepte spre un Brexit dur și eu i-aș fi deloc favorabil”, a declarat el. „Aș fi în favoarea unui acord pe cât posibil de rapid, un acord benefic pentru noi toți, dar nu acesta este semnalul pe care l-am auzit”, a adăugat el.

Pierre Moscovici”:"Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni",( comisarul european pentru probleme economice)
Pierre Moscovici”:”Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni”,( comisarul european pentru probleme economice)

Primul ministru britanic, Theresa May,  indicase că lansarea oficială a procedurii de ieșire din UE va interveni până la sfârșitul lunii martie 2017.Ea a lăsat să se înțeleagă că vrea să se angajeze pe calea unui Brexit „dur”, cu un control strict al imigrației și un acces restrâns la piața unică. Uniunea Europeană a amintit cu regularitatea că o țară exterioară care vrea să acceadă la piața unică trebuie să accepte cele patru libertăți de circulație ale sale: cea a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și mai ales a persoanelor, punct care reprezintă o problemă pentru britanici.

„În privința acestor principii, nicio țară a UE nu va ceda”, a afirmat ministrul francez al economiei Michel Sapin. „Dacă există un acord cu Marea Britanie, ca și cu orice altă țară, dacă această țară este exterioară Uniunii Europene, există patru mari libertăți indisociabile. Nici vorbă să se facă rabat de la aceasta”, a adăugat el. „Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni”, a comentat la rândul său comisarul european pentru probleme economice, Pierre Moscovici adăugând : „Nu știu ce înseamnă ‘Brexit dur’ sau ‘Brexit ușor'”.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org