vineri, martie 31, 2023

Fethullah Gulen,în vizorul serviciilor de securitate turceşti. Există suspiciuni în legătură cu plănuirea unui atentat împotriva sa.

Se pare că serviciile de securitate turcești îl au în vizor pe Fethullah Gulen, învăţatul musulman turc rezident al SUA – au confirmat mai multe surse de informaţii. Gulen este învinuit de punerea la cale a conspiraţiei de răsturnare a guvernului, tentativă care s-a soldat cu eşec pe data de 15 iulie, scrie Mahir Zeynalov la ziarul american Huffington Post, editia de joi 6 octombrie.

Temerile unui atac fizic la persoana lui Gulen au apărut  încă de la începutul lunii August, când avocații imamului au lansat un avertisment în privinţa unei eventuale tentative de asasinat, aceasta în contextul în care liderii turci nu încetau să scandeze, spre placul mulțimilor, „Moarte trădătorului!”

În cadrul unei întâlniri recent desfăşurate la o unitate a Serviciului de Informații din Turcia, s-a dezbătut un atac întocmai de acest fel, vizându-l pe Gulen, care domiciliază într-un orășel din Pennsylvania din 1999 (a declarat o persoană informată de reuniunea menționată). Nu s-a precizat, însă, când și unde anume a avut loc întâlnirea.Persoana în cauză a amintit că înalți oficiali turci au fost de asemenea prezenți la ședință.

În Turcia se plănuieşte un atac asupra lui Gulen,atentat care se va desfăşura pe teritoriul SUA”

 

O sursă independentă a declarat că subiectul a fost abordat de un oficial turc, care a recunoscut că Gulen este cel care îi ţine uniţi pe simpatizanţii săi; prin urmare, este imposibil să fie compromisă mișcarea atâta timp cât Gulen continuă să-i fie liderul spiritual.

“Gulen este cel care îi ţine uniţi pe simpatizanţii săi; prin urmare, este imposibil să fie compromisă mișcarea atâta timp cât Gulen continuă să-i fie liderul spiritual.”(oficial turc)

 

Sursa respectivă a precizat că un grup aparţinând serviciului turc de informații supraveghease locuinţa lui Gulen vreme de câteva săptămâni, concluzionând că nu era deloc bine păzită. Unul dintre participanții la întrunire a mărturisit făţiş că „serviciile de pază şi securitate sunt zero” la domiciliul lui Gulen din Saylorsbourg.

Oficialii Serviciului de Informaţii au reluat ideea unui complot împotriva lui Gulen după ce mai mulți din cei prezenți s-au declarat convinşi că SUA nu au nicio intenție de a-l extrăda (conform mai multor surse). Aceştia nu au luat în seamă posibilitatea ca Washingtonul să fie dispus să li-l predea pe Fethullah Gulen (cel acuzat de guvernul de la Ankara de uneltirea tentativei de lovitură de stat militară de pe 15 iulie, cu toate că Gulen respinge atari acuzații).O altă sursă, care de asemenea deţine informaţii privind întrunirea secretă, a confirmat aserţiunile de mai sus.

 “Oficialii Serviciului de Informaţii au reluat ideea unui complot împotriva lui Gulen după ce mai mulți din cei prezenți s-au declarat convinşi că SUA nu au nicio intenție de a-l extrăda,”      

(conform mai multor surse).

 

Președintele Recep Tayyip Erdogan, precum și alți înalți oficiali turci, nu și-au ascuns intenția de a reinstitui pedeapsa cu moartea. Erdogan a promis să ratifice legea în cazul în care Parlamentul turc ar vota în favoarea reintroducerii pedepsei capitale. Turcia a solicitat pe cale oficială Statelor Unite să-l aresteze pe Gulen în timpul procesului de extrădare, care ar putea dura ani de zile.

Mai multe persoane afiliate mișcării Gulen au confirmat că au fost informate de către sursele proprii din serviciile de securitate cu privire la o eventuală tentativă de asasinare. Unele dintre aceste declaraţii par a fi credibile, dar altele au fost dezminţite ca simple zvonuri, conform persoanelor dispuse să vorbească (cu condiția ca acestea să-şi păstreze anonimatul, de teamă să nu le fie, în viitor, afectate sursele). Una dintre mărturii datează de acum o lună, ceea ce sugerează că discuțiile au loc de cel puțin câteva săptămâni.

Nu e clar dacă serviciile de securitate au luat categoric în considerare o astfel de posibilitate, ori dacă planurile sunt doar în fază incipientă.Jurnaliștii pro-Erdogan nu s-au arătat atât de discreţi.Fatih Tezcan, un susținător de nezdruncinat al guvernului, a propus ca serviciile de securitate turcești să-l asasineze, din necesitate, pe Gulen în Pennsylvania. Huseyin Gulerce, în trecut membru al cercului restrâns al lui Gulen, dar ulterior schimbând tabăra (în urmă cu doi ani), a sugerat că Gulen ar putea fi omorât în cadrul unui „asasinat-surpriză.”

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.