vineri, noiembrie 15, 2024

Avertismentele preşedintelui Eurogroup referitor la Brexit

 Președintele Eurogroup ( grup al miniștrilor de finanțe ai zonei euro)    Jeroen Dijsselbloem avertizează împotriva „alegerii” unui „Brexit dur”de către Marea Britanie

 Un „Brexit dur” – adică plecarea fără compromis din Uniunea Europeană – ar fi „alegerea” britanicilor, nu a europenilor, a avertizat luni Jeroen Dijsselbloem, președintele miniștrilor de finanțe ai zonei euro (Eurogroup), reuniți la Luxembourg( AFP.)

„Este alegerea lor să se îndrepte spre un Brexit dur și eu i-aș fi deloc favorabil”, a declarat el. „Aș fi în favoarea unui acord pe cât posibil de rapid, un acord benefic pentru noi toți, dar nu acesta este semnalul pe care l-am auzit”, a adăugat el.

Pierre Moscovici”:"Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni",( comisarul european pentru probleme economice)
Pierre Moscovici”:”Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni”,( comisarul european pentru probleme economice)

Primul ministru britanic, Theresa May,  indicase că lansarea oficială a procedurii de ieșire din UE va interveni până la sfârșitul lunii martie 2017.Ea a lăsat să se înțeleagă că vrea să se angajeze pe calea unui Brexit „dur”, cu un control strict al imigrației și un acces restrâns la piața unică. Uniunea Europeană a amintit cu regularitatea că o țară exterioară care vrea să acceadă la piața unică trebuie să accepte cele patru libertăți de circulație ale sale: cea a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și mai ales a persoanelor, punct care reprezintă o problemă pentru britanici.

„În privința acestor principii, nicio țară a UE nu va ceda”, a afirmat ministrul francez al economiei Michel Sapin. „Dacă există un acord cu Marea Britanie, ca și cu orice altă țară, dacă această țară este exterioară Uniunii Europene, există patru mari libertăți indisociabile. Nici vorbă să se facă rabat de la aceasta”, a adăugat el. „Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie și cetățenii săi, nici pentru europeni”, a comentat la rândul său comisarul european pentru probleme economice, Pierre Moscovici adăugând : „Nu știu ce înseamnă ‘Brexit dur’ sau ‘Brexit ușor'”.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.