sâmbătă, aprilie 27, 2024

Austria a interzis intrare în țară a ministrului turc care face apel la crimă și tortură în masă.

Purtătorul de cuvânt al statului Austriac a anunțat că, autoritățile din Austria au interzis intrarea în țară a ministrului economiei turc, Nihat Zeybekci, care urma să participe la un eveniment legat de împlinirea unui an de la puciul eșuat din Turcia, citat luni de Reuters.

Din motivul că face apel la crimă și tortură în masă pentru membri Mișcării Hizmet, ministrul turc a fost văzut ca pericol pentru securitatea țării statului Austriac, la care i s-a interzis intrarea în țară.

„Pot confirma că ministrul de externe (austriac) Sebastian Kurz i-a interzis practic ministrului economiei turc să intre în țară”, a declarat purtătorul de cuvânt pe postul de radio ORF.

Acesta a menționat că evenimentul la care ar fi trebuit să participe oficialul turc este unul „foarte mare” și că vizita sa ar fi reprezentat „un pericol pentru ordinea publică și securitatea Austriei”.

Decizia autorităților austriece vine după cea similară anunțată vineri de cele olandeze, care au afirmat că vicepremierul turc Tugrul Turkes „nu este binevenit” în Olanda pentru a asista la o ceremonie organizată de expați turci pentru a marca împlinirea unui an de la puciul eșuat.

În primăvară, tensiunile au crescut între Olanda și Turcia după ce autoritățile olandeze le-au interzis unor miniștri de la Ankara să participe la evenimente de campanie pe teritoriul olandez înainte de controversatul referendum constituțional din Turcia de la 16 aprilie, în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan și-a sporit prerogativele. Germania a blocat la rândul său evenimente ale unor oficiali turci care voiau să le vorbească votanților expatriați înainte de referendum, iar Berlinul a refuzat să îi permită lui Erdogan să se adreseze cetățenilor turci în timpul vizitei sale la Hamburg pentru summitul G20 care a avut loc vineri și sâmbătă.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.