„Acest atac este o tragedie pentru întreaga regiune. Nu numai pentru kurzi, ci și pentru arabi, turkmeni, creștini. Oameni care au construit o societate diversă cu o pace de durată, care a fost distrusă, din cauza intervenției turcești. Îmi este profund rușine “, a declarat scriitoarea exilată în Germania, Asli Erdogan.
Autoarea şi activista turcă Aslı Erdoğan, câştigătoarea premiului Disturbing the Peace Award to a Courageous Writer at Risk, oferit de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York, a vorbit într-un interviu despre situția actuală din Turciei și a explicat de ce statul turc este pe urmele kurzilor din Turcia.
Scriitoarea a răspuns întrebărilor adresate de reporterul Marco Ansaldo, pentru cotidianul italian, La Repubblica, pe data de 16 octombrie 2019.Vă prezentăm un fragment din acest interesant și grăitor interviu:
De ce cei care critică invazia Turciei în Siria sunt urmăriți, trimiși în judecată, arestați?
Vedeți, europenii, din păcate, nu urmăresc presa turcă. Dar dacă ar putea să o facă, ar înțelege cum funcționează îndoctrinarea în Turcia.
Îndoctrinarea?
Da, îndoctrinarea se face la școală, prin manualele școlare la început. Republica Turcia urmărește ideologia Kemalistă care a funcționat pe vremea lui Mustafa Kemal, Ataturk. Dar, de atunci, Turcia s-a îndreptat către un naționalism extrem. Turcia este întotdeauna în pericol. Acum, ideologia este amestecată cu religia, turcii care mor în război devin „martiri” și li se spune că mor pentru țară. Ar trebui să li se spună că nu mor pentru patria lor, ci pentru acest guvern.
Chiar și jucătorii naționali de fotbal care au făcut salutul militar sunt îndoctrinați?
Nu numai în fotbal. Am văzut asta și în wrestling. Acum, este la modă să faci selfie-urile cu steagul turc. Este o isterie. Un semn important de studiat: ce vor să încerce?
Au mai fost astfel de cazuri în trecut?
Gândiți-vă doar la genocidul armenilor. Aceasta din urmă a fost doar ultima problemă sângeroasă a unui fascism stupid.
Dar Erdogan spune că o face pentru a lupta împotriva terorismului.
Trebuie să se justifice și el, într-un fel. Când ISIS era în Siria, nimeni nu a spus că există terorism. Granițele erau deschise și jihadiștii au pornit din Turcia. Din Turcia au venit adevărații teroriști. Acum, nu a existat niciun atac asupra Turciei. Nimeni nu a amenințat țara.
Nu este un obiectivul ascuns al lui Erdogan de a cuceri o parte din Siria?
Nu doar asta. Desigur, există și fantezia reluării pozițiilor care aparțineau Imperiului Otoman. Raționamentul este următorul: acel teritoriu este al nostru, kurzii nu au drepturi. Sunt prin definiție teroriști. Asasini, hoți, ne amenință. Chiar și cei din stânga gândesc astfel.
Cum, chiar și cei de stânga?
Da, Partidul Republica, fondat de Ataturk. Sunt, în primul rând, naționaliști, susțin războiul împotriva luptătorilor kurzi, considerați teroriști.
Dar nu vrea Erdogan să trimită refugiați sirieni acasă?
Cu Europa, Erdogan a fost sincer: “Dacă mă criticați, vă voi trimite refugiații. O discuție imorală.” Adevărata întrebare este: De ce a permis Europa să se întâmple asta? Erdogan pierde puterea, economia este în criză, ultimele alegeri sunt un dezastru. Avea nevoie de un război. Acum suntem cu toții, el va fi cel câștigător.
Cine este Asli Erdogan?
Asli Erdoğan a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). A petrecut 136 de zile în detenţie. În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.
Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi