joi, aprilie 7, 2022

7 medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2019 pentru România

România a câștigat șapte medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care a avut loc anul acesta, în Piatra Neamț, a raportat, duminică, Ministerul Educației Naționale.

Lotul României a fost reprezentat de trei elevi juniori și patru elevi seniori. Aceștia au obținut șapte premii: două medalii de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz, portivit comunicatului emis de minister.

Elevii laureați cu aur sunt Daria-Teodora Hărăbor de la liceul Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați și George Cristian Ardeleanu de la Liceul Internațional de Informatică București. 

Medaliile de argint au fost adjudecate de Traian Rareș Tuș  de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, Teodor Ionuț Grosu de la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău, Dragoș-Andrei Sîrghi de la Colegiul Național „Ștefan Cel Mare” din Suceava și Adrian-Marian Țiripa de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila. 

De asemenea, Flavia-Cristina Pascal de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț a fost medaliată cu bronz.

Mai mult, Adrian-Marian Țiripa a obţinut o diplomă specială pentru cel mai bun rezultat la proba observațională.

Anul viitor, cea de 25-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie se va desfășura în Matera, Italia.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.