miercuri, februarie 1, 2023

7 medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2019 pentru România

România a câștigat șapte medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care a avut loc anul acesta, în Piatra Neamț, a raportat, duminică, Ministerul Educației Naționale.

Lotul României a fost reprezentat de trei elevi juniori și patru elevi seniori. Aceștia au obținut șapte premii: două medalii de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz, portivit comunicatului emis de minister.

Elevii laureați cu aur sunt Daria-Teodora Hărăbor de la liceul Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați și George Cristian Ardeleanu de la Liceul Internațional de Informatică București. 

Medaliile de argint au fost adjudecate de Traian Rareș Tuș  de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, Teodor Ionuț Grosu de la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău, Dragoș-Andrei Sîrghi de la Colegiul Național „Ștefan Cel Mare” din Suceava și Adrian-Marian Țiripa de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila. 

De asemenea, Flavia-Cristina Pascal de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț a fost medaliată cu bronz.

Mai mult, Adrian-Marian Țiripa a obţinut o diplomă specială pentru cel mai bun rezultat la proba observațională.

Anul viitor, cea de 25-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie se va desfășura în Matera, Italia.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.