marți, decembrie 7, 2021

Apel PEN International în cazul laureatului Nobel, Orhan Pamuk

PEN International a tras un semnal de alarmă în cazul laureatul Nobel, Orhan Pamuk, care este anchetat de autoritățile turce pentru scrierile sale, conform Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare oficială de pe site-ul PEN International, organizația a cerut autorităților turce să nu-l judece pe laureatul Orhan Pamuk pentru „insultare” lui Atatürk și steagul Turciei.

„Orhan Pamuk este comoara națională a Turciei, un atu literar ale cărui cuvinte [reverberează] pe tot globul și ar trebui sărbătorite ca atare, totuși el este din nou vizat pentru scrierile sale. Autoritățile turce au folosit în mod repetat legile penale privind defăimarea pentru a-i reduce la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească, iar acest caz nu face excepție. Comunitatea PEN este solidară cu Pamuk și îndeamnă autoritățile să nu-l judece”, a declarat Burhan Sönmez, președintele PEN International. 

Legea 5816, intitulată „Legea privind crimele comise împotriva lui Atatürk”, din Codul penal turc (TCK), protejează „memoria lui Atatürk” de insultele oricărui cetățean turc. O infracțiune împotriva memoriei lui Atatürk se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.

Pamuk este unul dintre cei mai apreciați romancieri din Turcia, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. A fost ales vicepreședinte al PEN International în 2019. Cel mai recent roman al său, „Nopțile ciumei”, a fost publicat în Turcia în martie 2021.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2021, Tarcan Ülük, un avocat din İzmir, a depus o plângere împotriva lui Pamuk, declarând că apreciatul romancier a incitat la ură și animozitate în rândul publicului insultându-l pe Mustafa Kemal Atatürk, în cea mai recentă carte „Nopțile ciumei”. ” Plângerea îl acuza în continuare pe Pamuk că ridiculizează steagul turc.

Ülük a sugerat că Pamuk echivalează personajul principal Kolağası Kamil cu Atatürk și că acest lucru a fost evidențiat de faptul că autorul a scris că „în cele din urmă a devenit președinte” în carte.

Ülük a mai susținut că cartea ridiculizează și steagul turcesc, referindu-se la el drept „steagul amuzant cu emblema unei farmacii grecești”.

Procuratura-șefă din İzmir a lansat o anchetă și a trimis dosarul omologului său din İstanbul, care a decis să nu dea o urmărire penală. Ulterior, reclamantul a contestat decizia. Obiecția sa a fost acceptată de o instanță penală în noiembrie, declanșând o nouă anchetă.

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională

Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească