joi, aprilie 7, 2022

Apel PEN International în cazul laureatului Nobel, Orhan Pamuk

PEN International a tras un semnal de alarmă în cazul laureatul Nobel, Orhan Pamuk, care este anchetat de autoritățile turce pentru scrierile sale, conform Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare oficială de pe site-ul PEN International, organizația a cerut autorităților turce să nu-l judece pe laureatul Orhan Pamuk pentru „insultare” lui Atatürk și steagul Turciei.

„Orhan Pamuk este comoara națională a Turciei, un atu literar ale cărui cuvinte [reverberează] pe tot globul și ar trebui sărbătorite ca atare, totuși el este din nou vizat pentru scrierile sale. Autoritățile turce au folosit în mod repetat legile penale privind defăimarea pentru a-i reduce la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească, iar acest caz nu face excepție. Comunitatea PEN este solidară cu Pamuk și îndeamnă autoritățile să nu-l judece”, a declarat Burhan Sönmez, președintele PEN International. 

Legea 5816, intitulată „Legea privind crimele comise împotriva lui Atatürk”, din Codul penal turc (TCK), protejează „memoria lui Atatürk” de insultele oricărui cetățean turc. O infracțiune împotriva memoriei lui Atatürk se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.

Pamuk este unul dintre cei mai apreciați romancieri din Turcia, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. A fost ales vicepreședinte al PEN International în 2019. Cel mai recent roman al său, „Nopțile ciumei”, a fost publicat în Turcia în martie 2021.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2021, Tarcan Ülük, un avocat din İzmir, a depus o plângere împotriva lui Pamuk, declarând că apreciatul romancier a incitat la ură și animozitate în rândul publicului insultându-l pe Mustafa Kemal Atatürk, în cea mai recentă carte „Nopțile ciumei”. ” Plângerea îl acuza în continuare pe Pamuk că ridiculizează steagul turc.

Ülük a sugerat că Pamuk echivalează personajul principal Kolağası Kamil cu Atatürk și că acest lucru a fost evidențiat de faptul că autorul a scris că „în cele din urmă a devenit președinte” în carte.

Ülük a mai susținut că cartea ridiculizează și steagul turcesc, referindu-se la el drept „steagul amuzant cu emblema unei farmacii grecești”.

Procuratura-șefă din İzmir a lansat o anchetă și a trimis dosarul omologului său din İstanbul, care a decis să nu dea o urmărire penală. Ulterior, reclamantul a contestat decizia. Obiecția sa a fost acceptată de o instanță penală în noiembrie, declanșând o nouă anchetă.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.