vineri, iulie 12, 2024

Apel PEN International în cazul laureatului Nobel, Orhan Pamuk

PEN International a tras un semnal de alarmă în cazul laureatul Nobel, Orhan Pamuk, care este anchetat de autoritățile turce pentru scrierile sale, conform Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare oficială de pe site-ul PEN International, organizația a cerut autorităților turce să nu-l judece pe laureatul Orhan Pamuk pentru „insultare” lui Atatürk și steagul Turciei.

„Orhan Pamuk este comoara națională a Turciei, un atu literar ale cărui cuvinte [reverberează] pe tot globul și ar trebui sărbătorite ca atare, totuși el este din nou vizat pentru scrierile sale. Autoritățile turce au folosit în mod repetat legile penale privind defăimarea pentru a-i reduce la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească, iar acest caz nu face excepție. Comunitatea PEN este solidară cu Pamuk și îndeamnă autoritățile să nu-l judece”, a declarat Burhan Sönmez, președintele PEN International. 

Legea 5816, intitulată „Legea privind crimele comise împotriva lui Atatürk”, din Codul penal turc (TCK), protejează „memoria lui Atatürk” de insultele oricărui cetățean turc. O infracțiune împotriva memoriei lui Atatürk se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.

Pamuk este unul dintre cei mai apreciați romancieri din Turcia, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. A fost ales vicepreședinte al PEN International în 2019. Cel mai recent roman al său, „Nopțile ciumei”, a fost publicat în Turcia în martie 2021.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2021, Tarcan Ülük, un avocat din İzmir, a depus o plângere împotriva lui Pamuk, declarând că apreciatul romancier a incitat la ură și animozitate în rândul publicului insultându-l pe Mustafa Kemal Atatürk, în cea mai recentă carte „Nopțile ciumei”. ” Plângerea îl acuza în continuare pe Pamuk că ridiculizează steagul turc.

Ülük a sugerat că Pamuk echivalează personajul principal Kolağası Kamil cu Atatürk și că acest lucru a fost evidențiat de faptul că autorul a scris că „în cele din urmă a devenit președinte” în carte.

Ülük a mai susținut că cartea ridiculizează și steagul turcesc, referindu-se la el drept „steagul amuzant cu emblema unei farmacii grecești”.

Procuratura-șefă din İzmir a lansat o anchetă și a trimis dosarul omologului său din İstanbul, care a decis să nu dea o urmărire penală. Ulterior, reclamantul a contestat decizia. Obiecția sa a fost acceptată de o instanță penală în noiembrie, declanșând o nouă anchetă.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Faimosul fotbalist, Merih Demiral, suspendat 2 meciuri după gestul controversat de la meciul cu Austria

Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat două meciuri fotbalistului național Merih Demiral, care a făcut semnul lupului cenuși după ce a marcat golul în meciul Austria-Turcia,

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.