joi, aprilie 25, 2024

Apel PEN International în cazul laureatului Nobel, Orhan Pamuk

PEN International a tras un semnal de alarmă în cazul laureatul Nobel, Orhan Pamuk, care este anchetat de autoritățile turce pentru scrierile sale, conform Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare oficială de pe site-ul PEN International, organizația a cerut autorităților turce să nu-l judece pe laureatul Orhan Pamuk pentru „insultare” lui Atatürk și steagul Turciei.

„Orhan Pamuk este comoara națională a Turciei, un atu literar ale cărui cuvinte [reverberează] pe tot globul și ar trebui sărbătorite ca atare, totuși el este din nou vizat pentru scrierile sale. Autoritățile turce au folosit în mod repetat legile penale privind defăimarea pentru a-i reduce la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească, iar acest caz nu face excepție. Comunitatea PEN este solidară cu Pamuk și îndeamnă autoritățile să nu-l judece”, a declarat Burhan Sönmez, președintele PEN International. 

Legea 5816, intitulată „Legea privind crimele comise împotriva lui Atatürk”, din Codul penal turc (TCK), protejează „memoria lui Atatürk” de insultele oricărui cetățean turc. O infracțiune împotriva memoriei lui Atatürk se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.

Pamuk este unul dintre cei mai apreciați romancieri din Turcia, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2006. A fost ales vicepreședinte al PEN International în 2019. Cel mai recent roman al său, „Nopțile ciumei”, a fost publicat în Turcia în martie 2021.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2021, Tarcan Ülük, un avocat din İzmir, a depus o plângere împotriva lui Pamuk, declarând că apreciatul romancier a incitat la ură și animozitate în rândul publicului insultându-l pe Mustafa Kemal Atatürk, în cea mai recentă carte „Nopțile ciumei”. ” Plângerea îl acuza în continuare pe Pamuk că ridiculizează steagul turc.

Ülük a sugerat că Pamuk echivalează personajul principal Kolağası Kamil cu Atatürk și că acest lucru a fost evidențiat de faptul că autorul a scris că „în cele din urmă a devenit președinte” în carte.

Ülük a mai susținut că cartea ridiculizează și steagul turcesc, referindu-se la el drept „steagul amuzant cu emblema unei farmacii grecești”.

Procuratura-șefă din İzmir a lansat o anchetă și a trimis dosarul omologului său din İstanbul, care a decis să nu dea o urmărire penală. Ulterior, reclamantul a contestat decizia. Obiecția sa a fost acceptată de o instanță penală în noiembrie, declanșând o nouă anchetă.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org