marți, martie 26, 2024

Apel către președintele CtEDO pentru a aborda încălcările grave ale drepturilor omului, în timpul vizitei sale în Turcia

Avocații turci, alături de alți apărători ai drepturilor omului au solicitat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să semnalizeze încălcările grave ale drepturilor omului în timpul vizitei sale în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Róbert Ragnar Spanó, președintele curții de la Strasbourg, va fi la Ankara pe 3 septembrie pentru a ține un discurs în fața judecătorilor și procurori de la Academia de Justiție din Turcia. A doua zi Spanó se va îndrepta spre Istanbul pentru a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, care a fost acuzată în multe cazuri de încălcările ale drepturilor omului de către CEDO.

Îndemnul asociației pentru drepturile omului 

Asociația pentru drepturile omului cu sediul în Turcia (İHD), într-o scrisoare deschisă către Spanó, a enumerat mai multe probleme urgente, cum ar fi un conflict armat din sud-estul Turcie și incursiunea militară în regiunile cu majoritate kurdă din Siria și Irak, precum și o represiune care a urmat după o lovitură de stat din 2016, în urma căreia zeci de mii au fost arestați în masă.

„Onorată, CtEDO este acuzată că nu a luat măsuri urgente în acest proces.În aceste condiții, o vizită în Turcia în care vă adresați doar instituțiilor statului ar însemna complicitate prin neglijență, aprobare tacită a ceea ce s-a transpus în țară”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea unui avocat în exil

O altă scrisoare deschisă către președintele CtEDO a fost scrisă de Nurullah Albayrak, un avocat turc care trăiește în exil și publicată pe site-ul de știri TR724.

„Guvernul turc acuză fiecare adversar de<< terorism>>și nu recunoaște dreptul la viață. Un raport întocmit de deputatul Mustafa Yeneroglu, pe baza datelor Ministerului Justiției, include următoarele date <<Între 2016 și 2018, 1.056.000 de persoane au fost supuse anchetei și urmăririi penale pentru apartenență la o organizație teroristă. Dacă calculăm doar familia nucleară, această cifră corespunde a cel puțin 4 milioane de oameni.>>Această situație arată că guvernul comite genocidul prin acuzații arbitrare, în special împotriva membrilor mișcării Gulen și a opozanților kurzi”, a susținut Albayrak.

Reacțiile oficialilor din occident 

Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia a solicitat, de asemenea, lui Spanó să revizuiască decizia sa de a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul.

„Sunt suprinsă să văd că Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului intenționează să accepte un doctorat onorific în drept de la Istanbul Univ, care a demis zeci de cadre universitare – printre care și Mehmet Altan – într-un mod ilegal. Gândește-te din nou, judecător Spano ”, a scris Sinclair-Webb pe contul său de Twitter.

Mai mult, Kati Piri, fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizită.

„Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, judecătorul Robert Spano, intenționează să accepte doctoratul onorific de la Universitatea din Istanbul – care a concediat numeroși academicieni. Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca credibilitatea #ECtHR sub autobuz! ” a susținut Piri pe contul său de Twitter.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.