18.5 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

Apel către președintele CtEDO pentru a aborda încălcările grave ale drepturilor omului, în timpul vizitei sale în Turcia

Avocații turci, alături de alți apărători ai drepturilor omului au solicitat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să semnalizeze încălcările grave ale drepturilor omului în timpul vizitei sale în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Róbert Ragnar Spanó, președintele curții de la Strasbourg, va fi la Ankara pe 3 septembrie pentru a ține un discurs în fața judecătorilor și procurori de la Academia de Justiție din Turcia. A doua zi Spanó se va îndrepta spre Istanbul pentru a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, care a fost acuzată în multe cazuri de încălcările ale drepturilor omului de către CEDO.

Îndemnul asociației pentru drepturile omului 

Asociația pentru drepturile omului cu sediul în Turcia (İHD), într-o scrisoare deschisă către Spanó, a enumerat mai multe probleme urgente, cum ar fi un conflict armat din sud-estul Turcie și incursiunea militară în regiunile cu majoritate kurdă din Siria și Irak, precum și o represiune care a urmat după o lovitură de stat din 2016, în urma căreia zeci de mii au fost arestați în masă.

„Onorată, CtEDO este acuzată că nu a luat măsuri urgente în acest proces.În aceste condiții, o vizită în Turcia în care vă adresați doar instituțiilor statului ar însemna complicitate prin neglijență, aprobare tacită a ceea ce s-a transpus în țară”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea unui avocat în exil

O altă scrisoare deschisă către președintele CtEDO a fost scrisă de Nurullah Albayrak, un avocat turc care trăiește în exil și publicată pe site-ul de știri TR724.

„Guvernul turc acuză fiecare adversar de<< terorism>>și nu recunoaște dreptul la viață. Un raport întocmit de deputatul Mustafa Yeneroglu, pe baza datelor Ministerului Justiției, include următoarele date <<Între 2016 și 2018, 1.056.000 de persoane au fost supuse anchetei și urmăririi penale pentru apartenență la o organizație teroristă. Dacă calculăm doar familia nucleară, această cifră corespunde a cel puțin 4 milioane de oameni.>>Această situație arată că guvernul comite genocidul prin acuzații arbitrare, în special împotriva membrilor mișcării Gulen și a opozanților kurzi”, a susținut Albayrak.

Reacțiile oficialilor din occident 

Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia a solicitat, de asemenea, lui Spanó să revizuiască decizia sa de a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul.

„Sunt suprinsă să văd că Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului intenționează să accepte un doctorat onorific în drept de la Istanbul Univ, care a demis zeci de cadre universitare – printre care și Mehmet Altan – într-un mod ilegal. Gândește-te din nou, judecător Spano ”, a scris Sinclair-Webb pe contul său de Twitter.

Mai mult, Kati Piri, fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizită.

„Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, judecătorul Robert Spano, intenționează să accepte doctoratul onorific de la Universitatea din Istanbul – care a concediat numeroși academicieni. Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca credibilitatea #ECtHR sub autobuz! ” a susținut Piri pe contul său de Twitter.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.