marți, aprilie 13, 2021

Apel către președintele CtEDO pentru a aborda încălcările grave ale drepturilor omului, în timpul vizitei sale în Turcia

Avocații turci, alături de alți apărători ai drepturilor omului au solicitat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să semnalizeze încălcările grave ale drepturilor omului în timpul vizitei sale în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Róbert Ragnar Spanó, președintele curții de la Strasbourg, va fi la Ankara pe 3 septembrie pentru a ține un discurs în fața judecătorilor și procurori de la Academia de Justiție din Turcia. A doua zi Spanó se va îndrepta spre Istanbul pentru a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, care a fost acuzată în multe cazuri de încălcările ale drepturilor omului de către CEDO.

Îndemnul asociației pentru drepturile omului 

Asociația pentru drepturile omului cu sediul în Turcia (İHD), într-o scrisoare deschisă către Spanó, a enumerat mai multe probleme urgente, cum ar fi un conflict armat din sud-estul Turcie și incursiunea militară în regiunile cu majoritate kurdă din Siria și Irak, precum și o represiune care a urmat după o lovitură de stat din 2016, în urma căreia zeci de mii au fost arestați în masă.

„Onorată, CtEDO este acuzată că nu a luat măsuri urgente în acest proces.În aceste condiții, o vizită în Turcia în care vă adresați doar instituțiilor statului ar însemna complicitate prin neglijență, aprobare tacită a ceea ce s-a transpus în țară”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea unui avocat în exil

O altă scrisoare deschisă către președintele CtEDO a fost scrisă de Nurullah Albayrak, un avocat turc care trăiește în exil și publicată pe site-ul de știri TR724.

„Guvernul turc acuză fiecare adversar de<< terorism>>și nu recunoaște dreptul la viață. Un raport întocmit de deputatul Mustafa Yeneroglu, pe baza datelor Ministerului Justiției, include următoarele date <<Între 2016 și 2018, 1.056.000 de persoane au fost supuse anchetei și urmăririi penale pentru apartenență la o organizație teroristă. Dacă calculăm doar familia nucleară, această cifră corespunde a cel puțin 4 milioane de oameni.>>Această situație arată că guvernul comite genocidul prin acuzații arbitrare, în special împotriva membrilor mișcării Gulen și a opozanților kurzi”, a susținut Albayrak.

Reacțiile oficialilor din occident 

Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia a solicitat, de asemenea, lui Spanó să revizuiască decizia sa de a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul.

„Sunt suprinsă să văd că Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului intenționează să accepte un doctorat onorific în drept de la Istanbul Univ, care a demis zeci de cadre universitare – printre care și Mehmet Altan – într-un mod ilegal. Gândește-te din nou, judecător Spano ”, a scris Sinclair-Webb pe contul său de Twitter.

Mai mult, Kati Piri, fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizită.

„Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, judecătorul Robert Spano, intenționează să accepte doctoratul onorific de la Universitatea din Istanbul – care a concediat numeroși academicieni. Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca credibilitatea #ECtHR sub autobuz! ” a susținut Piri pe contul său de Twitter.

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Turcia: Deputatul pro-kurd internat la ATI, după ce a fost reținut

Proeminent apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a fost dus la spital după ce a preinfarct, la câteva ore după ce a fost reținut, conform presei turcești.

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.