marți, decembrie 7, 2021

Apel către președintele CtEDO pentru a aborda încălcările grave ale drepturilor omului, în timpul vizitei sale în Turcia

Avocații turci, alături de alți apărători ai drepturilor omului au solicitat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să semnalizeze încălcările grave ale drepturilor omului în timpul vizitei sale în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Róbert Ragnar Spanó, președintele curții de la Strasbourg, va fi la Ankara pe 3 septembrie pentru a ține un discurs în fața judecătorilor și procurori de la Academia de Justiție din Turcia. A doua zi Spanó se va îndrepta spre Istanbul pentru a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, care a fost acuzată în multe cazuri de încălcările ale drepturilor omului de către CEDO.

Îndemnul asociației pentru drepturile omului 

Asociația pentru drepturile omului cu sediul în Turcia (İHD), într-o scrisoare deschisă către Spanó, a enumerat mai multe probleme urgente, cum ar fi un conflict armat din sud-estul Turcie și incursiunea militară în regiunile cu majoritate kurdă din Siria și Irak, precum și o represiune care a urmat după o lovitură de stat din 2016, în urma căreia zeci de mii au fost arestați în masă.

„Onorată, CtEDO este acuzată că nu a luat măsuri urgente în acest proces.În aceste condiții, o vizită în Turcia în care vă adresați doar instituțiilor statului ar însemna complicitate prin neglijență, aprobare tacită a ceea ce s-a transpus în țară”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea unui avocat în exil

O altă scrisoare deschisă către președintele CtEDO a fost scrisă de Nurullah Albayrak, un avocat turc care trăiește în exil și publicată pe site-ul de știri TR724.

„Guvernul turc acuză fiecare adversar de<< terorism>>și nu recunoaște dreptul la viață. Un raport întocmit de deputatul Mustafa Yeneroglu, pe baza datelor Ministerului Justiției, include următoarele date <<Între 2016 și 2018, 1.056.000 de persoane au fost supuse anchetei și urmăririi penale pentru apartenență la o organizație teroristă. Dacă calculăm doar familia nucleară, această cifră corespunde a cel puțin 4 milioane de oameni.>>Această situație arată că guvernul comite genocidul prin acuzații arbitrare, în special împotriva membrilor mișcării Gulen și a opozanților kurzi”, a susținut Albayrak.

Reacțiile oficialilor din occident 

Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia a solicitat, de asemenea, lui Spanó să revizuiască decizia sa de a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul.

„Sunt suprinsă să văd că Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului intenționează să accepte un doctorat onorific în drept de la Istanbul Univ, care a demis zeci de cadre universitare – printre care și Mehmet Altan – într-un mod ilegal. Gândește-te din nou, judecător Spano ”, a scris Sinclair-Webb pe contul său de Twitter.

Mai mult, Kati Piri, fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizită.

„Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, judecătorul Robert Spano, intenționează să accepte doctoratul onorific de la Universitatea din Istanbul – care a concediat numeroși academicieni. Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca credibilitatea #ECtHR sub autobuz! ” a susținut Piri pe contul său de Twitter.

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU