miercuri, noiembrie 20, 2024

Apel către președintele CtEDO pentru a aborda încălcările grave ale drepturilor omului, în timpul vizitei sale în Turcia

Avocații turci, alături de alți apărători ai drepturilor omului au solicitat președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să semnalizeze încălcările grave ale drepturilor omului în timpul vizitei sale în Turcia, relatează Turkish Minutes.

Róbert Ragnar Spanó, președintele curții de la Strasbourg, va fi la Ankara pe 3 septembrie pentru a ține un discurs în fața judecătorilor și procurori de la Academia de Justiție din Turcia. A doua zi Spanó se va îndrepta spre Istanbul pentru a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, care a fost acuzată în multe cazuri de încălcările ale drepturilor omului de către CEDO.

Îndemnul asociației pentru drepturile omului 

Asociația pentru drepturile omului cu sediul în Turcia (İHD), într-o scrisoare deschisă către Spanó, a enumerat mai multe probleme urgente, cum ar fi un conflict armat din sud-estul Turcie și incursiunea militară în regiunile cu majoritate kurdă din Siria și Irak, precum și o represiune care a urmat după o lovitură de stat din 2016, în urma căreia zeci de mii au fost arestați în masă.

„Onorată, CtEDO este acuzată că nu a luat măsuri urgente în acest proces.În aceste condiții, o vizită în Turcia în care vă adresați doar instituțiilor statului ar însemna complicitate prin neglijență, aprobare tacită a ceea ce s-a transpus în țară”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea unui avocat în exil

O altă scrisoare deschisă către președintele CtEDO a fost scrisă de Nurullah Albayrak, un avocat turc care trăiește în exil și publicată pe site-ul de știri TR724.

„Guvernul turc acuză fiecare adversar de<< terorism>>și nu recunoaște dreptul la viață. Un raport întocmit de deputatul Mustafa Yeneroglu, pe baza datelor Ministerului Justiției, include următoarele date <<Între 2016 și 2018, 1.056.000 de persoane au fost supuse anchetei și urmăririi penale pentru apartenență la o organizație teroristă. Dacă calculăm doar familia nucleară, această cifră corespunde a cel puțin 4 milioane de oameni.>>Această situație arată că guvernul comite genocidul prin acuzații arbitrare, în special împotriva membrilor mișcării Gulen și a opozanților kurzi”, a susținut Albayrak.

Reacțiile oficialilor din occident 

Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia a solicitat, de asemenea, lui Spanó să revizuiască decizia sa de a accepta un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul.

„Sunt suprinsă să văd că Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului intenționează să accepte un doctorat onorific în drept de la Istanbul Univ, care a demis zeci de cadre universitare – printre care și Mehmet Altan – într-un mod ilegal. Gândește-te din nou, judecător Spano ”, a scris Sinclair-Webb pe contul său de Twitter.

Mai mult, Kati Piri, fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vizită.

„Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, judecătorul Robert Spano, intenționează să accepte doctoratul onorific de la Universitatea din Istanbul – care a concediat numeroși academicieni. Gândiți-vă de două ori înainte de a arunca credibilitatea #ECtHR sub autobuz! ” a susținut Piri pe contul său de Twitter.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.