Peste 40 de organizații ale societății civile (OSC) au prezentat rapoarte Comitetului Națiunilor Unite împotriva Torturii (CAT) care detaliază practicile sistematice de tortură, disparițiile forțate, crimele extrajudiciare și impunitatea pe scară largă în Turcia, conform Turkish Minutes.
Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie – 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d’ fildeș.
Tortura, detenția arbitrară și disparițiile forțate
Solidarity with Others, The Arrested Lawyers Initiative (TALI), Fundația pentru Drepturile Omului din Turcia (HRFT) și Human Rights Watch se numără printre grupurile care au transmis rapoarte.
Printre OSC se numără și Asociația pentru Monitorizarea Egalității Drepturilor (AMER), Asociația Avocaților pentru Libertate (ÖHD), Centrul pentru Drepturile Copilului al Baroului Diyarbakır, Institutul pentru Diplomație și Economie (instituDE) și Rețeaua de monitorizare a violenței la frontieră. Aceste organizații evidențiază încălcări grave ale drepturilor omului în Turcia, concentrându-se pe probleme precum tortura, detenția arbitrară și disparițiile forțate.
Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților (ASSEDEL) evidențiază tortura sistemică și relele tratamente în închisorile turcești, în special pentru deținuții politici. Raportul se concentrează pe condițiile inumane, supraaglomerarea, refuzul asistenței medicale și izolarea arbitrară cu care se confruntă deținuții politici.
Cazul Açıkkollu, profesor decedat din cauza torturii
Cazul lui Gökhan Açıkkollu, un profesor care a murit în arest după ce a fost torturat, exemplifica un abuz grav.
În ciuda deciziei Comitetului ONU pentru Drepturile Omului conform căreia Açıkkollu a fost torturat și a eșecului statului de a investiga în mod adecvat, nu a fost luată nicio măsură împotriva celor responsabili.
Turcia: Răpiri forțate din străinătate
Human Rights Watch (HRW) documentează disparițiile forțate și uciderile extrajudiciare ale persoanelor suspectate de legături cu Mișcarea Gülen. Raportul include cazuri de resortisanți turci răpiți din țări străine și returnați cu forța în Turcia, unde s-au confruntat cu torturi și rele tratamente.
HRW subliniază lipsa unor investigații eficiente asupra acestor incidente, contribuind la o cultură a impunității.
Rețeaua de monitorizare a violenței la frontieră (BVMN) prezintă dovezi ample ale întoarcerii forțate de către Turcia a refugiaților în țările lor de origine, unde aceștia se confruntă cu riscuri semnificative de tortură.
Violența împotriva femeilor
De asemenea, declarația Human Rights Watch privind violența bazată pe gen evidențiază eșecul guvernului turc de a aplica ordinele de protecție pentru femeile care se confruntă cu violența domestică.
În ciuda numărului mare de ordine de protecție emise anual, lipsa unor mecanisme eficiente de executare le face pe femei vulnerabile la abuzuri continue. Raportul solicită măsuri mai puternice pentru a proteja femeile și pentru a asigura responsabilitatea făptuitorilor.
Peste 1.700 de avocați au fost urmăriți penal
Prezentarea inițiativei avocaților arestați către Comitetul ONU împotriva torturii, prezentată pentru cea de-a 80-a sesiune, se concentrează asupra modului în care represiunea sistematică împotriva avocaților din Turcia subminează garanțiile legale împotriva torturii.
De la tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, peste 1.700 de avocați au fost urmăriți penal, dintre care cel puțin 700 au fost arestați preventiv sub acuzații ample și vagi. Această represiune contravine direct mai multor articole ale UNCAT, în special cele care asigură reprezentarea legală adecvată și dreptul la un proces echitabil.
Apel către Comitetul ONU
OSC-urile solicită Comitetului ONU Împotriva Torturii să abordeze aceste încălcări grave ale drepturilor omului și să tragă Turcia la răspundere pentru obligațiile care îi revin în temeiul UNCAT.
Rapoartele îndeamnă comitetul să recomande măsuri pentru a asigura investigații eficiente în cazul acuzațiilor de tortură, rele tratamente, dispariții forțate și crime extrajudiciare. Efectuarea de investigații prompte, amănunțite și imparțiale, tragerea la răspundere a făptuitorilor și acordarea de compensații adecvate victimelor sunt pași esențiali.
Potrivit OSC-urilor, consolidarea independenței judiciare este crucială pentru a garanta independența sistemului judiciar și a parchetelor, asigurându-se că acestea pot funcționa fără interferențe politice. Restabilirea statului de drept și protejarea judecătorilor și procurorilor împotriva demiterii sau hărțuirii arbitrare este vitală pentru menținerea integrității judiciare.
Aceste observații, înaintea celei de-a 80-a sesiuni a comitetului, oferă o analiză cuprinzătoare a conformității Turciei cu Convenția împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante (UNCAT).