duminică, aprilie 17, 2022

Situaţii halucinante: Declarat „nevinovat”. Unui profesor torturat până la moarte, i se permite …să se întoarcă la locul de muncă

Profesorul Gökhan Açıkkollu, acuzat că ar fi aparținut mișcării Gülen şi torturat  cumplit în timp ce era reținut de poliție, în contextul situației  create  după încercarea de lovitură de stat din Turcia, a fost declarat nevinovat  un an și jumătate mai târziu, primindu-și înapoi jobul.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut în cele din urmă nevinovăția profesorului decedat.

gokhan-acikkollu-2

Decizia de reîncadrare în muncă E.2561776 a fost luată de Ministerul Educației pe data de 7 februarie 2018. Documentul oficial al lui Açıkkollu a fost înmânat de către directorul fostei sale școli soției lui Açıkkollu, care lucrase, de asemenea, ca profesor şi care, de asemenea, fusese demisă prin decret guvernamental emis în contextul stării de urgență declarate în urma loviturii de stat nereușite. Astfel, onoarea lui Açıkkollu a fost salvată printr-o simplă “grațiere întârziată”, la un an și jumătate după moartea sa.

Açıkkollu a fost reținut pe 24 iulie 2016, fiind acuzat pe nedrept de complot și de terorism, rămânând în secția de poliție timp de 13 zile, timp în care a fost supus atât torturii fizice, cât și celei psihologice. Însă, dânsul nu a fost niciodată interogat oficial, iar poliția nu a luat nicio declarație de la el. În ciuda acestui aspect, a fost preluat din celulă în fiecare zi pentru a-şi primi doza zilnică de tortură, ajungând în spital atunci când i s-a deteriorat starea de sănătate, după care a fost trimis înapoi la poliție. Le-a relatat medicilor despre abuzurile suferite; totuși, în unele situații declarațiile sale nu au fost nici măcar incluse în rapoartele medicale, iar dovezile de abuz fizic au fost mușamalizate, la amenințările poliției.

gokhan-acikkollu-gozluk-e1511823727733

Açıkkollu a fost bătut, plesnit peste față, a fost lovit în coaste, a fost lovit cu genunchiul în spate, iar capul i-a fost izbit de perete. Din controlul medical de dinainte de a ajunge în detenție nu a reieşit că bărbatul ar fi suferit de tulburări de inimă; în pofida acestui fapt, insuficiența cardiacă a fost declarată drept cauza decesului. Când a fost găsit căzut pe jos în celulă, serviciile de urgență au fost chemate cu întârziere, iar individul a murit în detenție, deși dosarele oficiale au fost modificate, dorindu-se a se da impresia că a murit odată ajuns la spital.

gokhan-acikkollu-696x398

Prof. Dr. Șebnem Korur Fincanci, președintele Fundației Drepturilor Omului din Turcia (TİHV), a declarat în cadrul unui raport că Açıkkollu a murit în urma unui atac de cord cauzat de tortura la care a fost supus.

Cei din familia lui Açikkollu au aflat de moartea sa când au fost chemați la Institutul de Medicină Legală din Istanbul, unde maltratarea lui Açikkollu nu a încetat nici după moartea sa. Li s-a spus că înmormântarea putea fi permisă numai cu condiția ca dânsul să fie îngropat într-un cimitir rezervat de către municipiul İstanbul presupușilor „trădători”, în ciuda faptului că nu fusese deloc judecat și nici interogat. Imamii de la Direcția Afacerilor Religioase (Diyanet) au refuzat să facă rugăciunea funerară pentru Açıkkollu.

gokhan-hoca-göreve-iade

Membrii familiei au trebuit să se ocupe personal de îmbălsămarea corpului; în cele din urmă, l-au dus în orașul său natal din provincia Konya, în propria lor mașină. Chiar şi aici, imamul moscheii locale nu a fost prezent la înmormântare, la ordinul Direcției Afacerilor Religioase, potrivit căreia „rugăciunea de înmormântare nu va fi făcută pentru trădători”. Ca urmare, ruga funerară a fost rostită de rudele sale apropiate.

gokhan acikkollu ile ilgili görsel sonucu

Tortura, tratamentul abuziv, inuman al persoanelor care sunt private de libertăți în centrele de detenție și în închisorile din Turcia sunt mai degrabă regula decât excepția, în climatul politic dominat de euforia naționalistă și de zelul religios trezit în sânul tarii după lovitura de stat din iulie 2016, de a cărei plănuire este acuzată mișcarea Gülen.

gokhan-acikkollu-sahit

Turcia a suspendat sau concediat mai bine de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și alți funcționari publici după puci. Ministrul de Interne al Turciei a anunțat pe 12 decembrie 2017 că 55.665 de persoane fuseseră arestate. Ministerul Justiției a anunțat cu o zi mai târziu că 169.013 de persoane au fost supuse unor proceduri juridice, de la lovitura de stat nereușită.

48.305 de persoane (în total) au fost arestate la ordinul curților judecătorești din Turcia în 2017 pentru presupusele lor legături cu mișcarea Gülen, a declarat Ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, pe 2 decembrie 2018.

„Numărul de detenții este de aproape trei ori mai mare”, a declarat Soylu în cadrul unei întruniri de securitate de la Istanbul, susținând chiar că „până și aceste cifre nu relevă exact gravitatea problemei”.SURSA: (“Centrul Libertăţii” din Stockholm [SCF] în colaborare cu “Turkish Minute”)

https://www.turkishminute.com/2018/02/27/teacher-tortured-to-death-by-turkish-police-found-innocent-reinstated-to-job/

https://stockholmcf.org/turkish-teacher-gokhan-acikkollu-tortured-to-death-under-police-custody-reinstated-to-his-job/

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.