Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
joi, iunie 8, 2023

Situaţii halucinante: Declarat „nevinovat”. Unui profesor torturat până la moarte, i se permite …să se întoarcă la locul de muncă

Profesorul Gökhan Açıkkollu, acuzat că ar fi aparținut mișcării Gülen şi torturat  cumplit în timp ce era reținut de poliție, în contextul situației  create  după încercarea de lovitură de stat din Turcia, a fost declarat nevinovat  un an și jumătate mai târziu, primindu-și înapoi jobul.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut în cele din urmă nevinovăția profesorului decedat.

gokhan-acikkollu-2

Decizia de reîncadrare în muncă E.2561776 a fost luată de Ministerul Educației pe data de 7 februarie 2018. Documentul oficial al lui Açıkkollu a fost înmânat de către directorul fostei sale școli soției lui Açıkkollu, care lucrase, de asemenea, ca profesor şi care, de asemenea, fusese demisă prin decret guvernamental emis în contextul stării de urgență declarate în urma loviturii de stat nereușite. Astfel, onoarea lui Açıkkollu a fost salvată printr-o simplă “grațiere întârziată”, la un an și jumătate după moartea sa.

Açıkkollu a fost reținut pe 24 iulie 2016, fiind acuzat pe nedrept de complot și de terorism, rămânând în secția de poliție timp de 13 zile, timp în care a fost supus atât torturii fizice, cât și celei psihologice. Însă, dânsul nu a fost niciodată interogat oficial, iar poliția nu a luat nicio declarație de la el. În ciuda acestui aspect, a fost preluat din celulă în fiecare zi pentru a-şi primi doza zilnică de tortură, ajungând în spital atunci când i s-a deteriorat starea de sănătate, după care a fost trimis înapoi la poliție. Le-a relatat medicilor despre abuzurile suferite; totuși, în unele situații declarațiile sale nu au fost nici măcar incluse în rapoartele medicale, iar dovezile de abuz fizic au fost mușamalizate, la amenințările poliției.

gokhan-acikkollu-gozluk-e1511823727733

Açıkkollu a fost bătut, plesnit peste față, a fost lovit în coaste, a fost lovit cu genunchiul în spate, iar capul i-a fost izbit de perete. Din controlul medical de dinainte de a ajunge în detenție nu a reieşit că bărbatul ar fi suferit de tulburări de inimă; în pofida acestui fapt, insuficiența cardiacă a fost declarată drept cauza decesului. Când a fost găsit căzut pe jos în celulă, serviciile de urgență au fost chemate cu întârziere, iar individul a murit în detenție, deși dosarele oficiale au fost modificate, dorindu-se a se da impresia că a murit odată ajuns la spital.

gokhan-acikkollu-696x398

Prof. Dr. Șebnem Korur Fincanci, președintele Fundației Drepturilor Omului din Turcia (TİHV), a declarat în cadrul unui raport că Açıkkollu a murit în urma unui atac de cord cauzat de tortura la care a fost supus.

Cei din familia lui Açikkollu au aflat de moartea sa când au fost chemați la Institutul de Medicină Legală din Istanbul, unde maltratarea lui Açikkollu nu a încetat nici după moartea sa. Li s-a spus că înmormântarea putea fi permisă numai cu condiția ca dânsul să fie îngropat într-un cimitir rezervat de către municipiul İstanbul presupușilor „trădători”, în ciuda faptului că nu fusese deloc judecat și nici interogat. Imamii de la Direcția Afacerilor Religioase (Diyanet) au refuzat să facă rugăciunea funerară pentru Açıkkollu.

gokhan-hoca-göreve-iade

Membrii familiei au trebuit să se ocupe personal de îmbălsămarea corpului; în cele din urmă, l-au dus în orașul său natal din provincia Konya, în propria lor mașină. Chiar şi aici, imamul moscheii locale nu a fost prezent la înmormântare, la ordinul Direcției Afacerilor Religioase, potrivit căreia „rugăciunea de înmormântare nu va fi făcută pentru trădători”. Ca urmare, ruga funerară a fost rostită de rudele sale apropiate.

gokhan acikkollu ile ilgili görsel sonucu

Tortura, tratamentul abuziv, inuman al persoanelor care sunt private de libertăți în centrele de detenție și în închisorile din Turcia sunt mai degrabă regula decât excepția, în climatul politic dominat de euforia naționalistă și de zelul religios trezit în sânul tarii după lovitura de stat din iulie 2016, de a cărei plănuire este acuzată mișcarea Gülen.

gokhan-acikkollu-sahit

Turcia a suspendat sau concediat mai bine de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și alți funcționari publici după puci. Ministrul de Interne al Turciei a anunțat pe 12 decembrie 2017 că 55.665 de persoane fuseseră arestate. Ministerul Justiției a anunțat cu o zi mai târziu că 169.013 de persoane au fost supuse unor proceduri juridice, de la lovitura de stat nereușită.

48.305 de persoane (în total) au fost arestate la ordinul curților judecătorești din Turcia în 2017 pentru presupusele lor legături cu mișcarea Gülen, a declarat Ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, pe 2 decembrie 2018.

„Numărul de detenții este de aproape trei ori mai mare”, a declarat Soylu în cadrul unei întruniri de securitate de la Istanbul, susținând chiar că „până și aceste cifre nu relevă exact gravitatea problemei”.SURSA: (“Centrul Libertăţii” din Stockholm [SCF] în colaborare cu “Turkish Minute”)

https://www.turkishminute.com/2018/02/27/teacher-tortured-to-death-by-turkish-police-found-innocent-reinstated-to-job/

https://stockholmcf.org/turkish-teacher-gokhan-acikkollu-tortured-to-death-under-police-custody-reinstated-to-his-job/

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.