sâmbătă, aprilie 20, 2024

Amnesty International acuză Roma şi UE de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia

Foto 2 paolo-gentiloni
Gentiloni afirmă că graţie acordurilor semnate între Roma şi Tripoli pentru a stăvili fluxurile de migranţi, agenţiile ONU pot acum să intervină în Libia, iar repatrierile voluntare dinspre Libia au crescut „de la mai puţin de 3.000 anul trecut, la peste 15.000 astăzi şi ar putea depăşi 20.000 în acest an”.

Italia „ţine capul sus” în problema migraţiei, a declarat marţi şeful executivului  italian, Paolo Gentiloni. Amnesty International a acuzat Roma şi Uniunea Europeană de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia, informează AFP.

„În sfârşit, s-au aprins proiectoarele asupra situaţiei privind drepturile omului în Libia. Este meritul nostru”, a spus Gentiloni în timpul a două discursuri susţinute în faţa senatorilor, apoi în faţa deputaţilor înainte de summitul european de la Bruxelles.
În Italia, „sosirile de migranţi au scăzut cu 30% în acest an şi cu 69% în ultimele cinci luni. De la 1 iulie, aceasta reprezintă o scădere cu 80.000 de persoane în raport cu 2016, un rezultat ce nici nu se putea prevedea”, a subliniat şeful guvernului de la Roma.

„În spatele acestor cifre nu se află o baghetă magică”, a insistat Gentiloni, evocând „o muncă enormă” împreună cu paza de coastă libiană, „autorităţile libiene, comunităţile locale, miliţiile şi forţele prezente” la faţa locului, precum şi cu ţările de origine şi de tranzitare a migranţilor.

În acest context, Italia „poate avea mândria de a fi ţara care să dea un bun exemplu în Europa, atât pentru primirea şi salvarea vieţilor pe mare, cât şi pentru a-i face pe traficanţii de fiinţe umane să sufere înfrângeri serioase, măsurabile şi sper stabile”, a insistat Gentiloni.

Dat fiind aceste rezultate, în timpul summitului de la Bruxelles „vom întreba dacă a venit în sfârşit momentul să investim cu toţii (în problema migraţiei). Sunt relativ optimist”, a dat el asigurări.

 


 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.