joi, iulie 25, 2024

Amnesty International acuză Roma şi UE de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia

Foto 2 paolo-gentiloni
Gentiloni afirmă că graţie acordurilor semnate între Roma şi Tripoli pentru a stăvili fluxurile de migranţi, agenţiile ONU pot acum să intervină în Libia, iar repatrierile voluntare dinspre Libia au crescut „de la mai puţin de 3.000 anul trecut, la peste 15.000 astăzi şi ar putea depăşi 20.000 în acest an”.

Italia „ţine capul sus” în problema migraţiei, a declarat marţi şeful executivului  italian, Paolo Gentiloni. Amnesty International a acuzat Roma şi Uniunea Europeană de „complicitate” la abuzurile suferite de migranţi în Libia, informează AFP.

„În sfârşit, s-au aprins proiectoarele asupra situaţiei privind drepturile omului în Libia. Este meritul nostru”, a spus Gentiloni în timpul a două discursuri susţinute în faţa senatorilor, apoi în faţa deputaţilor înainte de summitul european de la Bruxelles.
În Italia, „sosirile de migranţi au scăzut cu 30% în acest an şi cu 69% în ultimele cinci luni. De la 1 iulie, aceasta reprezintă o scădere cu 80.000 de persoane în raport cu 2016, un rezultat ce nici nu se putea prevedea”, a subliniat şeful guvernului de la Roma.

„În spatele acestor cifre nu se află o baghetă magică”, a insistat Gentiloni, evocând „o muncă enormă” împreună cu paza de coastă libiană, „autorităţile libiene, comunităţile locale, miliţiile şi forţele prezente” la faţa locului, precum şi cu ţările de origine şi de tranzitare a migranţilor.

În acest context, Italia „poate avea mândria de a fi ţara care să dea un bun exemplu în Europa, atât pentru primirea şi salvarea vieţilor pe mare, cât şi pentru a-i face pe traficanţii de fiinţe umane să sufere înfrângeri serioase, măsurabile şi sper stabile”, a insistat Gentiloni.

Dat fiind aceste rezultate, în timpul summitului de la Bruxelles „vom întreba dacă a venit în sfârşit momentul să investim cu toţii (în problema migraţiei). Sunt relativ optimist”, a dat el asigurări.

 


 

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.