marți, aprilie 23, 2024

Epurare etnică: Genocidul Musulmanilor rohingya, o dramă contemporană (MSF)

6.700 de etnici rohingya, printre care 730 de copii sub cinci ani, au fost ucişi numai în prima lună a campaniei militare desfăşurate în vestul Myanmarului în perioada 25 august-25 septembrie, a estimat joi organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).

FILE PHOTO: Rohingya refugees who fled from Myanmar wait to be let through by Bangladeshi border guards after crossing the border in Palang Khali, Bangladesh  October 16, 2017.  REUTERS/ Zohra Bensemra/File Photo

Numărul de decese este probabil subestimat, a precizat Dr.Wong de la MSF, care a intervievat peste 11.000 de refugiaţi în Bangladesh, unde mai mult de 640.000 de rohingya şi-au găsit refugiu de la sfârşitul lui august, pentru a fugi de ceea ce Naţiunile Unite califică drept ‘epurare etnică’.

Până acum, armata birmaneză a evocat în jur de 400 de morţi de partea ‘teroriştilor’ rohingya care au început ostilităţile la sfârşitul lui august.

Cifrele MSF nu acoperă decât prima luna de violenţe, însă exodul continuă şi astăzi, iar persoanele care fug ‘afirmă că au fost ţinta unor violenţe în aceste ultime săptămâni’. Potrivit organizaţiei neguvernamentale, ‘amploarea şi natura violenţelor aduse la lumină sunt îngrozitoare‘. ‘Am auzit persoane povestind că familii întregi au murit după ce forţele armate le-au închis în casele lor, după care le-au dat foc’, relatează Dr. Wong. 69% dintre aceştia au fost ucişi cu foc de armă, 9% au fost victime ale unor arsuri incompatibile cu viaţa, iar 5% în urma bătăilor.

foto 3 (2)Musulmanii rohingya reprezintă cea mai mare populaţie apatridă din lume după ce le-a fost retrasă naţionalitatea birmaneză, în 1982, în timpul regimului militar.

http://www.msf.org/

 

 


 

 

 

 

 

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org