În pofida ajutoarelor suplimentare venite să compenseze o scădere a finanţării din partea SUA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) înregistrează în continuare un deficit de peste 200 de milioane de dolari până la sfârşitul anului, potrivit ONU, informează marţi AFP.
Dacă gaura din buget nu va fi acoperită, şcolile administrate de UNRWA „ar putea să nu se redeschidă în august”, a avertizat preşedintele Adunării generale a ONU, Miroslav Lajcak, în timpul unei conferinţe a donatorilor, luni, la New York. „Activităţile umanitare din Cisiordania şi Gaza sunt în joc”, a adăugat el.
„Eşuarea furnizării de resurse absolut necesare are un preţ: mai multe probleme pentru comunităţi, mai multă lipsă de speranţă pentru regiune, mai multă instabilitate pentru lume”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Nu trebuie să-i abandonăm” pe elevi şi trebuie „să facem tot posibilul pentru a ne asigura că alimentele continuă să ajungă, că şcolile rămân deschise şi că populaţia nu-şi pierde speranţa”, a insistat Guterres.
La începutul anului, SUA au redus cu 200 de milioane de dolari contribuţia lor financiară pentru agenţia ONU, cerând reformarea ei şi condiţionând o reluare a ajutorului de o reîntoarcere a palestinienilor la negocieri cu Israelul.
În cadrul mai multor conferinţe (Roma, Amman), UNRWA a obţinut susţineri financiare suplimentare, dar care nu acoperă decât jumătate din bugetul său de 446 de milioane de dolari pentru acest an.
„Datorită alocării altor 200 de milioane, UNRWA a putut să-şi menţină serviciile vitale. În acelaşi timp, UNRWA a luat măsuri drastice pentru a reduce cheltuielile sale cu alte 92 de milioane”, a salutat Antonio Guterres.
Luni, mai multe ţări au anunţat noi ajutoare pentru a atenua un deficit estimat la 250 de milioane de dolari, însă nu a fost anunţată nicio sumă obţinută la nivel global. Printre acestea, Mexicul a promis 500.000 de dolari, Belgia „alte patru milioane de euro”.
Constituită în 1949, UNRWA ajută milioane de palestinieni înregistraţi ca refugiaţi în teritoriile palestiniene, în Iordania, Liban sau Siria, supravieţuitori sau descendenţi ai palestinienilor care au fugit din calea primului război israeliano-arab în 1948, ce a urmat înfiinţării statului israelian.
Peste 500.000 de copii studiază în şcolile UNRWA (54% din bugetul său sunt destinate educaţiei), care furnizează de asemenea îngrijiri şi ajutoare sociale. Agenţia are mai mult de 20.000 de angajaţi în Orientul Mijlociu, majoritatea palestinieni.