marți, iulie 23, 2024

UE: CAMPANİA ELECTORALĂ NU A FOST ”ECHİTABİLĂ” ÎN TURCİA

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a criticat luni condiţiile campaniei electorale din Turcia, apreciind că aceasta nu a fost „echitabilă”, informează AFP.

Într-un comunicat, Federica Mogherini şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au luat act de evaluarea OCSE şi a Consiliului Europei care au denunţat într-un raport preliminar absenţa „oportunităţilor egale pentru candidaţi”.

„Aşa cum a evaluat misiunea OSCE de observare a alegerilor, alegătorii au avut o opţiune reală, dar condiţiile de campanie nu au fost echitabile”, au declarat ei.

„În plus, cadrul juridic restrictiv şi puterile conferite de starea actuală de urgenţă restricţionează libertatea de întrunire şi de exprimare, inclusiv în mass-media”, adaugă Mogherini şi Hahn, care se angajează totuşi să „colaboreze cu preşedintele (Erdogan) şi cu parlamentul (turc) pentru a răspunde împreună la numeroase provocări comune care ne aşteaptă”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a câştigat duminică un nou mandat cu puteri sporite la conducerea Turciei, iar alianţa dominată de partidul său a obţinut majoritatea în parlament. Opoziţia şi-a recunoscut înfrângerea, denunţând o campanie electorală incorectă.

agitRaportul OSCE şi al Consiliului Europei evidenţiază condiţiile inechitabile de campanie ale diferitelor partide, în special în mass-media, remarcând că partidul de guvernământ şi preşedintele în exerciţiu au beneficiat de o acoperire „mai favorabilă”.

„Organismele mass-media, inclusiv radiodifuziunea publică, nu au oferit alegătorilor informaţii echilibrate cu privire la diferiţi candidaţi”, menţionează OSCE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa în fruntea statului, reamintind în acelaşi timp „valorile fundamentale” ale Alianţei.

Turcia ocupă o poziţie majoră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic şi proximităţii sale geografice faţă de Rusia şi joacă un rol-cheie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în zona irakiano-siriană.

Dar tensiuni au apărut în raporturile sale cu unii membri ai Alianţei, în special din cauza apropierii dintre Moscova şi Erdogan, care au semnat un contract pentru achiziţionarea de rachete antiaeriene ruseşti.

Relaţiile Turciei cu SUA sunt de asemenea tensionate, ca urmare a faptului că Washingtonul susţine forţele kurde – considerate drept „teroriste” de către Ankara – în războiul împotriva Statului Islamic.

Epurările în masă care au afectat deopotrivă opozanţi şi jurnalişti după tentativa de lovitură de stat în iulie 2016 au provocat îngrijorarea Europei.

„NATO are la bază câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord o mare importanţă acestor valori şi subliniez importanţa acestora în numeroase capitale ale NATO, inclusiv la Ankara, când mă întâlnesc cu liderii turci acolo”, a adăugat Stoltenberg luni la Luxemburg.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,