sâmbătă, decembrie 5, 2020

UE: CAMPANİA ELECTORALĂ NU A FOST ”ECHİTABİLĂ” ÎN TURCİA

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a criticat luni condiţiile campaniei electorale din Turcia, apreciind că aceasta nu a fost „echitabilă”, informează AFP.

Într-un comunicat, Federica Mogherini şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au luat act de evaluarea OCSE şi a Consiliului Europei care au denunţat într-un raport preliminar absenţa „oportunităţilor egale pentru candidaţi”.

„Aşa cum a evaluat misiunea OSCE de observare a alegerilor, alegătorii au avut o opţiune reală, dar condiţiile de campanie nu au fost echitabile”, au declarat ei.

„În plus, cadrul juridic restrictiv şi puterile conferite de starea actuală de urgenţă restricţionează libertatea de întrunire şi de exprimare, inclusiv în mass-media”, adaugă Mogherini şi Hahn, care se angajează totuşi să „colaboreze cu preşedintele (Erdogan) şi cu parlamentul (turc) pentru a răspunde împreună la numeroase provocări comune care ne aşteaptă”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a câştigat duminică un nou mandat cu puteri sporite la conducerea Turciei, iar alianţa dominată de partidul său a obţinut majoritatea în parlament. Opoziţia şi-a recunoscut înfrângerea, denunţând o campanie electorală incorectă.

agitRaportul OSCE şi al Consiliului Europei evidenţiază condiţiile inechitabile de campanie ale diferitelor partide, în special în mass-media, remarcând că partidul de guvernământ şi preşedintele în exerciţiu au beneficiat de o acoperire „mai favorabilă”.

„Organismele mass-media, inclusiv radiodifuziunea publică, nu au oferit alegătorilor informaţii echilibrate cu privire la diferiţi candidaţi”, menţionează OSCE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa în fruntea statului, reamintind în acelaşi timp „valorile fundamentale” ale Alianţei.

Turcia ocupă o poziţie majoră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic şi proximităţii sale geografice faţă de Rusia şi joacă un rol-cheie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în zona irakiano-siriană.

Dar tensiuni au apărut în raporturile sale cu unii membri ai Alianţei, în special din cauza apropierii dintre Moscova şi Erdogan, care au semnat un contract pentru achiziţionarea de rachete antiaeriene ruseşti.

Relaţiile Turciei cu SUA sunt de asemenea tensionate, ca urmare a faptului că Washingtonul susţine forţele kurde – considerate drept „teroriste” de către Ankara – în războiul împotriva Statului Islamic.

Epurările în masă care au afectat deopotrivă opozanţi şi jurnalişti după tentativa de lovitură de stat în iulie 2016 au provocat îngrijorarea Europei.

„NATO are la bază câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord o mare importanţă acestor valori şi subliniez importanţa acestora în numeroase capitale ale NATO, inclusiv la Ankara, când mă întâlnesc cu liderii turci acolo”, a adăugat Stoltenberg luni la Luxemburg.

Turcia: Legile dure pentru rețelele socializare ar putea afecta bugetul guvernului

Activistului pentru drepturile cibernetice, Yaman Akdeniz a explicat că amenzile aplicate platformelor de socializare va duce la pierderea gravă a veniturile de către guvernul turc.

Erdogan: ”Lipsa controlului digitalizării duce la fascism”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a avertizat împotriva „pericolelor digitalizării necontrolate care provoacă o nedreptate mai mare”,

Istanbul: Mii de clădiri ar putea fi distruse în urma unui potențial cutremur de 7,5 magnitudine

250.000 de clădiri ar putea fi distruse complet în cazul unui eveniment seismic cu o magnitudine peste 7,5 pe scara Richter,

1 decembrie,102 de ani de la Marea Unire. Cum serbează românii în pandemie

În urmă cu 102, Adunarea Naţională a Românilor a fost convocată la Alba-iulia, pentru a finaliza hotărârea de unire a tuturor românilor din Transilvania, Banat, Basarabia și Bucovina.

Turcia: Costul cumpărării unei case a crescut drastic

Costul cumpărării unei noi case în Turcia prin intermediul unei ipoteci a crescut drastic în ultimele săptămâni, după ce banca centrală a înăsprit politica monetară pentru a preveni repetarea unei crize valutare în 2018.

Turcia: 1 persoană moare la fiecare 10 minute infectată cu COVID-19

Directorul medicilor de familie din Turcia (TTB), Nuri Seha Yüksel a explicat într-o conferință online, că datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată că o persoană moare din cauza COVID-19 la fiecare 10 minute.

Turcia: Bebeluș testat pozitiv cu COVID-19 a murit pe holurile spitalului

Mătușa lui Safiye Akdağ a povestit că bebelușul a fost dus la spital de trei ori, cu febră și probleme respiratorii, dar trimis acasă de fiecare dată după administrarea medicamentelor.

Medicamente false pentru COVID-19 circulă în Turcia

O companie farmaceutică din California a tras un semnal de alarmă asupra medicamentelor care pretind că sunt pentru COVID-19.