25.5 C
București
joi, septembrie 17, 2020

UE: CAMPANİA ELECTORALĂ NU A FOST ”ECHİTABİLĂ” ÎN TURCİA

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a criticat luni condiţiile campaniei electorale din Turcia, apreciind că aceasta nu a fost „echitabilă”, informează AFP.

Într-un comunicat, Federica Mogherini şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au luat act de evaluarea OCSE şi a Consiliului Europei care au denunţat într-un raport preliminar absenţa „oportunităţilor egale pentru candidaţi”.

„Aşa cum a evaluat misiunea OSCE de observare a alegerilor, alegătorii au avut o opţiune reală, dar condiţiile de campanie nu au fost echitabile”, au declarat ei.

„În plus, cadrul juridic restrictiv şi puterile conferite de starea actuală de urgenţă restricţionează libertatea de întrunire şi de exprimare, inclusiv în mass-media”, adaugă Mogherini şi Hahn, care se angajează totuşi să „colaboreze cu preşedintele (Erdogan) şi cu parlamentul (turc) pentru a răspunde împreună la numeroase provocări comune care ne aşteaptă”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a câştigat duminică un nou mandat cu puteri sporite la conducerea Turciei, iar alianţa dominată de partidul său a obţinut majoritatea în parlament. Opoziţia şi-a recunoscut înfrângerea, denunţând o campanie electorală incorectă.

agitRaportul OSCE şi al Consiliului Europei evidenţiază condiţiile inechitabile de campanie ale diferitelor partide, în special în mass-media, remarcând că partidul de guvernământ şi preşedintele în exerciţiu au beneficiat de o acoperire „mai favorabilă”.

„Organismele mass-media, inclusiv radiodifuziunea publică, nu au oferit alegătorilor informaţii echilibrate cu privire la diferiţi candidaţi”, menţionează OSCE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa în fruntea statului, reamintind în acelaşi timp „valorile fundamentale” ale Alianţei.

Turcia ocupă o poziţie majoră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic şi proximităţii sale geografice faţă de Rusia şi joacă un rol-cheie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în zona irakiano-siriană.

Dar tensiuni au apărut în raporturile sale cu unii membri ai Alianţei, în special din cauza apropierii dintre Moscova şi Erdogan, care au semnat un contract pentru achiziţionarea de rachete antiaeriene ruseşti.

Relaţiile Turciei cu SUA sunt de asemenea tensionate, ca urmare a faptului că Washingtonul susţine forţele kurde – considerate drept „teroriste” de către Ankara – în războiul împotriva Statului Islamic.

Epurările în masă care au afectat deopotrivă opozanţi şi jurnalişti după tentativa de lovitură de stat în iulie 2016 au provocat îngrijorarea Europei.

„NATO are la bază câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord o mare importanţă acestor valori şi subliniez importanţa acestora în numeroase capitale ale NATO, inclusiv la Ankara, când mă întâlnesc cu liderii turci acolo”, a adăugat Stoltenberg luni la Luxemburg.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.