vineri, ianuarie 7, 2022

RECEP TAYYİP ERDOGAN A CÂȘTİGAT, DEMOCRAȚİA A PİERDUT

După un vot marcat de acuzații de fraudă, Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur. Cum noua Constituție îi oferă puteri sporite, viitorul se anunță dificil pentru opoziția din Turcia.

Începe o nouă eră în Turcia. Președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat un al doilea mandat de cinci ani, după alegeri desfășurate pe noua Constituție, care-i oferă puteri sporite șefului statului. Astfel, Erdogan poate numi direct miniștri și patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară. În plus, preşedintele nu va mai fi neutru, ci își va putea menţine afilierea politică la care acum este nevoit să renunțe după alegeri.

Erdogan a reușit să câștige încă din primul tur, chiar dacă partidul său, AKP, a obținut doar 42,5% din voturi pentru Parlament, față de 49,5% la precedentele alegeri, din 2015.

Victorie mare pentru Erdogan

Victoria din primul tur este una mare pentru Erdogan. Dar este o victorie într-o țară profund polarizată. Votanții AKP sărbătoresc, în timp ce cealaltă jumătate de națiune este foarte dezamăgită, deoarece știe că asta înseamnă sfârșitul democrației, comentează Deutsche Welle.

Opoziția a avut o revenire puternică, dar nu a fost suficient. Votul de duminică a fost ultima șansă pentru democrația turcă. Cetățenii care au votat pentru opoziție vor fi nevoiți să găsească o cale de a se adapta noului sistem aprobat în urma referendumului de anul trecut.

Sub ochii tăcuți ai partenerilor 

Lumea se uită de ceva timp la ce se întâmplă în Turcia. Și va continua să o facă, dar fără a spune prea multe, deoarece Turcia nu este un aliat care să poată fi abandonat prea ușor. Relațiile Turciei cu Occidentul, în special cu Europa, vor fi și mai dificile ca până acum, probabil mai mult pentru omologii europeni decât pentru Erdogan, care are acum o justificare pentru a-și exercita în mod legal noile puteri constituționale. De la lovitura de stat din 2016 și până acum doar s-a antrenat.

Dacă UE decide să suspende în mod formal procesul de aderare al Turciei, asta înseamnă că Bruxellesul alege să ignore cealaltă jumătate a țării, care se luptă pentru o Turcie democrată. Dacă nu suspendă procesul, atunci UE va trebui să găsească o modalitate de a negocia cu o țară care încalcă în mod constant valorile care stau la baza UE. Tăcerea liderilor mondiali după publicarea rezultatelor preliminare sugerează că aceștia vor merge pe calea prudenței în relațiile cu Ankara.

Și în Germania, Recep Erdogan a fost votat într-un procent mai mare decât în propria țară. Aproape două treimi dintre membrii comunității turce din Germania l-au votat pe Erdogan și au sărbătorit victoria acestuia, fapt ce a provocat critici.

”Turcii din Germania care-l susțin pe Erdogan l-au sărbătorit nu numai pe autocratul lor, dar au arătat că respins democrația noastră liberală. La fel ca AfD (formațiune extremistă). Trebuie să ne îngrijoreze acest lucru”, a scris pe Twitter copreședintele Verzilor Cem Özdemir, de origine turcă.

SURSA: https://www.euractiv.ro/extern/recep-tayyip-erdogan-a-castigat-democratia-a-pierdut-11128


 

 

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.