vineri, octombrie 23, 2020

RECEP TAYYİP ERDOGAN A CÂȘTİGAT, DEMOCRAȚİA A PİERDUT

După un vot marcat de acuzații de fraudă, Recep Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur. Cum noua Constituție îi oferă puteri sporite, viitorul se anunță dificil pentru opoziția din Turcia.

Începe o nouă eră în Turcia. Președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat un al doilea mandat de cinci ani, după alegeri desfășurate pe noua Constituție, care-i oferă puteri sporite șefului statului. Astfel, Erdogan poate numi direct miniștri și patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară. În plus, preşedintele nu va mai fi neutru, ci își va putea menţine afilierea politică la care acum este nevoit să renunțe după alegeri.

Erdogan a reușit să câștige încă din primul tur, chiar dacă partidul său, AKP, a obținut doar 42,5% din voturi pentru Parlament, față de 49,5% la precedentele alegeri, din 2015.

Victorie mare pentru Erdogan

Victoria din primul tur este una mare pentru Erdogan. Dar este o victorie într-o țară profund polarizată. Votanții AKP sărbătoresc, în timp ce cealaltă jumătate de națiune este foarte dezamăgită, deoarece știe că asta înseamnă sfârșitul democrației, comentează Deutsche Welle.

Opoziția a avut o revenire puternică, dar nu a fost suficient. Votul de duminică a fost ultima șansă pentru democrația turcă. Cetățenii care au votat pentru opoziție vor fi nevoiți să găsească o cale de a se adapta noului sistem aprobat în urma referendumului de anul trecut.

Sub ochii tăcuți ai partenerilor 

Lumea se uită de ceva timp la ce se întâmplă în Turcia. Și va continua să o facă, dar fără a spune prea multe, deoarece Turcia nu este un aliat care să poată fi abandonat prea ușor. Relațiile Turciei cu Occidentul, în special cu Europa, vor fi și mai dificile ca până acum, probabil mai mult pentru omologii europeni decât pentru Erdogan, care are acum o justificare pentru a-și exercita în mod legal noile puteri constituționale. De la lovitura de stat din 2016 și până acum doar s-a antrenat.

Dacă UE decide să suspende în mod formal procesul de aderare al Turciei, asta înseamnă că Bruxellesul alege să ignore cealaltă jumătate a țării, care se luptă pentru o Turcie democrată. Dacă nu suspendă procesul, atunci UE va trebui să găsească o modalitate de a negocia cu o țară care încalcă în mod constant valorile care stau la baza UE. Tăcerea liderilor mondiali după publicarea rezultatelor preliminare sugerează că aceștia vor merge pe calea prudenței în relațiile cu Ankara.

Și în Germania, Recep Erdogan a fost votat într-un procent mai mare decât în propria țară. Aproape două treimi dintre membrii comunității turce din Germania l-au votat pe Erdogan și au sărbătorit victoria acestuia, fapt ce a provocat critici.

”Turcii din Germania care-l susțin pe Erdogan l-au sărbătorit nu numai pe autocratul lor, dar au arătat că respins democrația noastră liberală. La fel ca AfD (formațiune extremistă). Trebuie să ne îngrijoreze acest lucru”, a scris pe Twitter copreședintele Verzilor Cem Özdemir, de origine turcă.

SURSA: https://www.euractiv.ro/extern/recep-tayyip-erdogan-a-castigat-democratia-a-pierdut-11128


 

 

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace