luni, decembrie 11, 2023

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Un editorialist a fost inculpat sub acuzația de insultare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan din cauza unui articol despre incendiile forestiere din vara anului 2021, conform Stockholm Center For Freedome.

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

În articolul său, İmrek vorbește despre numărul inadecvat de avioane de stingere a incendiilor pentru a opri incendiile, spunând că guvernul ar fi putut cumpăra multe astfel de avioane cu banii cheltuiți pentru luxosul palat prezidențial al lui Erdogan din Ankara.

Autoritățile turce au atras critici pe scară largă pentru răspunsul lor slab și pregătirea inadecvată pentru incendiile pe scară largă de pe coastele de sud și de vest ale țării la sfârșitul lunii iulie și au dus la moartea a opt oameni și mii de animale.

Editorialistul este acuzat în rechizitoriu că a făcut în articolul său declarații de natură să păteze onoarea și prestigiul președintelui și săvârșind astfel infracțiunea de jignire a președintelui.

İmrek a negat acuzațiile de insultă în declarația sa de apărare și a spus că criticile sale se încadrează în limitele libertății presei.

„Vor să ne reducă la tăcere”, a scris İmrek pe Twitter, împărtășind o copie a articolului său, despre care a spus că nu include elemente ale vreunei crime.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Acuzația poate să după până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdogan sau a guvernului său ca pe o insultă.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.