miercuri, aprilie 24, 2024

Achitare în cazul a șase universitari acuzați de terorism după semnarea petiției pentru pace

Șase universitari cu procese deschise pentru terorism după semnarea unei petiții redactate în favoarea păcii, au fost achitați de instanțele din Diyarbakir și din Istanbul, conform ipa.news

Universitarii Fikret Uyar, Suleyman Kizil și Murat Biricik au fost achitați de Curtea Penală din Diyarbakir în procesele derulate în cadrul cărora au fost inclulpați  pentru „ propagandă în favoarea unei   organizații teroriste”. Curtea Penală de la Istanbul i-a achitat și pe universitarii Cem Terzi, Sevilay Celenk și Ali Riza Gungen, care au fost judecați pentru semnarea declarației de pace, în sud-estul Turciei, în  2016.

2000 de doctori universitari au semnat petiția: „Nu vom fi parte la această crimă”  care criticat forțele turcești pentru utilizarea armelor în sud-estul Turciei, cu populație majoritară kurdă.

Achitarea celor șase universitari  a urmat unei decizii a Curții Constituționale a Turciei (AYM) din 26 iulie, conform căreia sistemul judiciar turc a încălcat dreptul la libertatea de exprimare, acuzându-i de  infracțiuni  din domeniul terorismului, prin faptul că au semnat o petiție prin care se cerea pace .

Semnată de mai mult de 2000 de doctori universitari, petiția intitulată „Nu vom fi parte la această crimă” a criticat forțele turcești pentru utilizarea armelor în sud-estul Turciei, cu populație majoritară kurdă. De asemenea, declarația pentru pace a cerut să se pună capăt conflictelor dintre forțele de securitate turcești și Partidul Muncitorilor din Kurdistan( PKK), care este calificat de Ankara drept organizație teroristă.

Alți semnatari ai declarației au fost, de asemenea, supuși interdicțiilor de călătorie și li s-au anulat pașapoartele.


Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.