joi, martie 28, 2024

Au trecut 3 ani de la condamnarea celebrului scriitor turc Ahmet Altan

Sunt trei ani de când autorul turc Ahmet Altan a fost închis, pentru prima oară în urma loviturii de stat eșuate din Turcia, scrie The Guardian.

Altan a fost nominalizat pentru premiul de 50.000 de lire sterline, Baillie Gifford, acordat pentru non-ficțiune, pentru memoriile sale din închisoare „Nu o să mai văd lumea vreodată”.

Când a ajuns întâia oară după gratii, în 2016, Altan a primit o condamnare pe viață (în 2018) pentru exprimarea la o emisiune de televiziune  a unor „mesaje subliminale în favoarea unei lovituri de stat” și pentru încercarea de răsturnarea a guvernului.

PEN America a numit închisoarea „un atac oribil la adresa libertății de exprimare” iar  autori, precum John Maxell  Coetzee celebru romancier sud african laureat  al Premiului Nobel pentru literatură  în anul 2003  și  britanica A.S. Byatt, importantă scriitoare și membră a juriilor marilor premii literare internațioanle, au cerut eliberarea sa într-o scrisoare deschisă, afirmând următoatele: „crima nu e susținerea loviturii de stat, ci  relevă eficacitatea criticilor sale față de actualul guvern”.(“crime is not supporting a coup but the effectiveness of his criticism of the current government”. )

Din notele date avocaților săi, „Nu voi mai vedea lumea vreodată”face niște destăinuiri tragice : „niciodată nu aș mai putea să o sărut pe femeia pe care o iubesc, să-mi îmbrățișez copiii, să mă întâlnesc cu prietenii mei, să merg pe străzi … nu aș putea privi  răsăritul. ”

Cartea lui Altan se află pe o listă de 12 cărți alese, listă  care conține de asemenea cartea ”Furious Hours”, ancheta scriitoarei Casey Cep cu privire la încercările lui Harper Lee de a scrie o adevărată poveste a crimei.(Furious Hours: Murder, Fraud, and the Last Trial of Harper Lee)



Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne