duminică, februarie 5, 2023

Academician reținut pentru opiniile postat pe rețelele de socializare

Un academician și scriitor a fost reținut pentru scurt timp din cauza comentariilor sale pe rețelele sociale, în urma unei plângeri depuse de un jurnalist pro-guvernamental,conform Turkish Minutes.

Fatih Yaşlı, membru al consiliului consultativ al Partidului Comunist din Turcia [TKP] a crezut că fost reţinut din cauza articolelor sale de pe site-ul de ştiri ,SOL, însă a fost acesta a fost reținut în urma unei plângeri oficială a lui Feyza Öznur, un jurnalist pro-guvernamental apropiat Grupului Pelikan.

„Credeam că am fost reținut din cauza unuia dintre articolele mele, dar s-a dovedit că a fost din cauza comentariului de dezonoare pe care l-am făcut cu privire la videoclipul unui troll Pelican care ridiculizează oamenii săraci. Vom continua să luptăm împotriva acestui lucru. Mulțumesc tuturor celor care și-au arătat solidaritatea cu mine”, a scris Yaşlı, pe Twitter.

„El a filmat un videoclip cu cetățenii care s-au plâns că nu pot face rost de bani. Am postat un tweet cu acel videoclip, spunând: „Este un spectacol de dezonoare. Oamenii se sinucid din cauza foametei și a sărăciei în Turcia, dar la un conac Pelikan organizează un spectacol de dezonoare”, susține academicianul.

Pelikan este un grup de troli condus de Hilal Kaplan, un jurnalist apropiat președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Grupul l-a forțat pe prim-ministrul de atunci și actualul lider al partidului de opoziție Gelecek (Viitorul), Ahmet Davutoğlu să demisioneze în mai 2016, cu o listă de dosare neatribuite pe care le-au publicat în aprilie 2016. Fișierele detaliază problemele conflictului dintre Davutoğlu și Erdoğan.

Yaşlı, lector la departamentul de relaţii internaţionale al Universităţii Bolu Abant İzzet Baysal, este cunoscut pentru criticile sale dure la adresa politicilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltarii (AKP) în articolele şi postările sale pe reţelele sociale.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.