miercuri, august 31, 2022

Academician reținut pentru opiniile postat pe rețelele de socializare

Un academician și scriitor a fost reținut pentru scurt timp din cauza comentariilor sale pe rețelele sociale, în urma unei plângeri depuse de un jurnalist pro-guvernamental,conform Turkish Minutes.

Fatih Yaşlı, membru al consiliului consultativ al Partidului Comunist din Turcia [TKP] a crezut că fost reţinut din cauza articolelor sale de pe site-ul de ştiri ,SOL, însă a fost acesta a fost reținut în urma unei plângeri oficială a lui Feyza Öznur, un jurnalist pro-guvernamental apropiat Grupului Pelikan.

„Credeam că am fost reținut din cauza unuia dintre articolele mele, dar s-a dovedit că a fost din cauza comentariului de dezonoare pe care l-am făcut cu privire la videoclipul unui troll Pelican care ridiculizează oamenii săraci. Vom continua să luptăm împotriva acestui lucru. Mulțumesc tuturor celor care și-au arătat solidaritatea cu mine”, a scris Yaşlı, pe Twitter.

„El a filmat un videoclip cu cetățenii care s-au plâns că nu pot face rost de bani. Am postat un tweet cu acel videoclip, spunând: „Este un spectacol de dezonoare. Oamenii se sinucid din cauza foametei și a sărăciei în Turcia, dar la un conac Pelikan organizează un spectacol de dezonoare”, susține academicianul.

Pelikan este un grup de troli condus de Hilal Kaplan, un jurnalist apropiat președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Grupul l-a forțat pe prim-ministrul de atunci și actualul lider al partidului de opoziție Gelecek (Viitorul), Ahmet Davutoğlu să demisioneze în mai 2016, cu o listă de dosare neatribuite pe care le-au publicat în aprilie 2016. Fișierele detaliază problemele conflictului dintre Davutoğlu și Erdoğan.

Yaşlı, lector la departamentul de relaţii internaţionale al Universităţii Bolu Abant İzzet Baysal, este cunoscut pentru criticile sale dure la adresa politicilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltarii (AKP) în articolele şi postările sale pe reţelele sociale.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...